Bitcoin tegen 46% korting, maar geen transparantie fonds Grayscale

Wetgevers, gebruikers en investeerders zijn allemaal gebaat bij meer transparantie in de fondsen van crypto-exchanges, maar Grayscale spreekt dit tegen. Zij zien transparantie juist als een gevaar voor de veiligheid van hun klanten.

Veiligheidsrisico’s Grayscale proof of reserve

Grayscale beheert namens investeerders cryptocurrency in hun fonds, maar zegt dat het vanwege veiligheidsrisico’s geen nauwkeurig on-chain bewijs van zijn reserves wil leveren.

Sinds bekend werd dat de inmiddels failliete crypto-exchange FTX de fondsen van zijn klanten verkeerd gebruikte, willen andere exchanges en bedrijven maar al te graag ‘proof of reserve’ delen, om klanten van solvabiliteit te verzekeren.

Wat is proof of reserve

Nic Carter, die er al langer een groot voorstander van is dat bewaardiensten, fondsen en exchanges gebruikmaken van proof of reserve, legt het zo uit:

“Proof of Reserves is het idee dat bewarende bedrijven die cryptovaluta aanhouden, openbare attesten moeten maken met betrekking tot hun reserves, gekoppeld aan een bewijs van gebruikerssaldi (verplichtingen). De vergelijking is eenvoudig (in theorie):

Proof of reserve + proof of liability = proof of solvability

Coinbase slaat Bitcoin Grayscale op

Op Twitter zegt Grayscale dat al zijn digitale activa die ten grondslag liggen aan zijn producten worden opgeslagen onder de bewaring van Coinbase Custody Trust Company, maar om veiligheidsredenen zal het bedrijf geen cryptografisch bewijs van zijn reserves vrijgeven.

‘Coinbase voert regelmatig on-chain validatie uit. Vanwege veiligheidsoverwegingen maken we dergelijke on-chain wallet-informatie en bevestigingsinformatie niet openbaar beschikbaar via een cryptografisch proof of reserve of een andere geavanceerde cryptografische boekhoudprocedure.’

Ze vinden dat ze niet de dupe moeten worden van onkunde bij FTX.

‘We weten dat met name het voorgaande punt voor sommigen een teleurstelling zal zijn, maar paniek die door anderen wordt aangewakkerd, is geen goede reden om complexe beveiligingsregelingen te omzeilen die de activa van onze investeerders jarenlang veilig hebben gehouden.’

Grayscale meer Bitcoin dan Binance

Volgens Bitcoin Treasuries is Grayscale de grootste openbare HODL’er van Bitcoin, ze hebben 634.256 BTC onder beheer, ofwel iets meer dan 3% van het totale aanbod. Hiermee lopen ze net iets voor op Binance.

De adressen van de Bitcoin-wallets van Grayscale zijn echter niet bekend bij het publiek, in tegenstelling tot sommige andere grote entiteiten zoals Binance of Bitfinex.

Bitcoin zijn van het fonds

Grayscale zegt dat ze hun crypto’s niet uitlenen, verhandeld of andere gekke dingen mee doet. Alle Bitcoins in het fonds zijn uitsluitend eigendom van het fonds en niemand anders.

‘Elk Grayscale digitaal activaproduct is gestructureerd als een afzonderlijke juridische entiteit, een statutaire trust voor elk afzonderlijk activaproduct en een naamloze vennootschap voor elk gediversifieerd digitaal activaproduct, gesponsord of beheerd door Grayscale Investments, maar uiteindelijk eigendom van de aandeelhouders van het product.’

Om deel te nemen aan het fonds koop je aandelen van het fonds. Elk aandeel vertegenwoordigt een evenredig deel van de Bitcoins die het fonds in beheer heeft. Op dit moment is dat ongeveer 0,00091502 BTC per aandeel.

‘Voor alle duidelijkheid: deze digitale activa zijn eigendom van GBTC en GBTC alleen.’

Nu 46% korting op Bitcoin van Grayscale

Het imago van GBTC, het aandeel van Grayscale staat al een tijdje onder druk. Sinds 2021 wordt het verhandeld met een korting op de BTC-spotprijs, een korting die nu de 46% nadert. Ofwel, je koopt GBTC-aandelen 46% onder de echte Bitcoin koers.

Bron: Coinglass

Korting duidt op een gebrek aan vraag in het product van Grayscale. Je zou bijna zeggen dat we allemaal gek zijn dat we hier niet op springen, ware het niet dat GBTC voornamelijk voor institutionele investeerders is die niet direct in Bitcoin willen investeren. Door de hoge korting wordt gespeculeerd dat Grayscale overgenomen kan worden.

‘Hoewel dit een moeilijk moment is voor velen in crypto, ben ik zeer optimistisch over de toekomst van deze industrie, de activiteiten van Grayscale en de kansen voor investeerders,’ tweette Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale op 19 november.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.