Kosovo verbiedt bitcoin mining vanwege energiecrisis

Kosovo verbiedt cryptocurrency en Bitcoin-mining vanwege de stijgende energieprijzen en stroomonderbrekingen. Veel miners lijken de handdoek in de ring te gooien, en bieden hun miningapparatuur te koop aan.

Kosovo populair door goedkope energie

Vergeleken met de rest van Europa, was de energieprijs in Kosovo relatief laag. Dat komt omdat ze zelf bruinkool uit Kosovaarse grond halen en hiermee kunnen ze aan 90% van de lokale energievraag voldoen.

Doordat de energiekosten lager waren dan gebruikelijk in Europa, zijn veel bitcoin-miners de afgelopen jaren naar Kosovo verhuisd. Ook hebben lokale bewoners en ondernemers de stoute digitale schoenen aangetrokken om bitcoins te minen.

Stroomtekort en uitval

En nu, net als in de rest van Europa, heeft Kosovo te maken met hoge energieprijzen. Dit heeft meerdere redenen:

  1. Er is onvoldoende aardgas uit Europa beschikbaar voor Kosovo
  2. Ineenstorting van een grote thermische centrale in Kosovo

Dit heeft ervoor gezorgd dat er een tekort aan stroom is, maar ook dat de elektriciteit vaak uitvalt.

Laag inkomen

Thijs Kettenis schrijft in Trouw dat het gaat om het noorden van Kosovo en dat enige nuance op zijn plek is omdat eigenlijk Servië hier de dienst uitmaakt, en niet de Kosovaarse regering in de hoofdstad Pristina:

“De meeste van de pakweg 50.000 inwoners van Noord-Kosovo erkennen het gezag in hoofdstad Pristina niet en voldoen uit protest daarom bijvoorbeeld hun stroomrekening niet. De Kosovaarse regering staat dat oogluikend toe, uit angst voor onlusten in de instabiele regio. En zo is Noord-Kosovo de ideale plek voor activiteiten die veel energie vergen, zoals het minen van bijvoorbeeld bitcoins. Een zeer lucratieve bezigheid, die per maand omgerekend duizenden euro’s kan opleveren – en dat in een gebied waar het gemiddelde inkomen een paar honderd euro per maand bedraagt.”

Heeft verbod nut?

In het artikel staat verder dat er elke dag stroomonderbrekingen zijn van twee uur, wat protesten met zich mee bracht. Kettenis sluit af met:

“Het bitcoinverbod is dan ook vooral een nieuwe noodgreep om het stroomgebruik te beperken. De vraag is of dat effect heeft, aangezien het noorden zich zo weinig aantrekt van Pristina.”

Verkopen in paniek

Mocht je een stukje willen rijden richting de Balkan om goedkoop bitcoin miners op de kop te tikken, dan is dit een goed moment. Op zo’n beetje alle social mediaplatformen zoals Telegram en Facebook, plaatsen duizenden Kosovaren verkoopadvertenties van hun apparatuur.

cryptoKapo, een crypto-expert en beheerder van enkele van de belangrijkste crypto-gemeenschappen van het land, reageerde hierop in de Britse krant The Guardian. Hij zegt dat Kosovaarse bitcoin miners in paniek zijn en hun apparatuur willen verkopen, of willen verhuizen naar aangrenzende regio’s.

Kosovo is een klein land, maar ze dragen relatief veel bij aan de hashrate van Bitcoin. Althans, dat was de situatie tot eind 2021, zoals je hieronder op de kaart kan zien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.