KPN gaat node draaien voor altcoin NEO

De Nederlandse telecomgigant KPN draait voortaan een node voor het NEO-netwerk. KPN is daarmee de allereerste partij buiten NEO zelf die op deze manier aan het netwerk bijdraagt.

Bij bitcoin kan iedereen een node draaien. Bij NEO ligt dit anders, daar heb je namelijk toestemming van de community nodig om onderdeel te worden van het netwerk. Pas als de node goedgekeurd is door middel van een stemming kan hij toetreden tot het netwerk.

Ook over de toetreding van KPN is op 20 oktober door de NEO-gemeenschap gestemd. Nu dat is gebeurt zijn er zeven consensusnodes waarvan vijf van de NEO-organisatie zelf, één van City of Zion en nu dus ook een van KPN .

KPN kiest voor public blockchain

Nu KPN officieel onderdeel is geworden van het NEO-netwerk is duidelijk dat de telecomgigant voor een publieke blockchain heeft gekozen. Dit laat zien dat het bedrijf deze technologie ook écht serieus neemt en niet alleen meelift op de blockchainhype. Wat KPN precies van plan is met deze technologie lees je op hun blog.

Recent nog schreven we over Albert Heijn die voortaan de herkomst van hun sappen op een blockchain registreert. Na nader onderzoek bleek echter dat het blockchainproject van de Albert Heijn eigenlijk niet serieus te nemen is. De supermarktgigant maakt namelijk gebruik van een gesloten blockchain.

In theorie kunnen ze op zo’n gesloten keten alle informatie zelf beheren en eventueel aanpassen. Er is geen transparantie waardoor andere partijen de gegevens niet kunnen controleren. Het is dus maar de vraag wat klanten van de supermarktketen hieraan hebben. 

Wat is NEO?

NEO staat ook wel bekend als het Ethereum van China. Het Chinese project moet voor gebruikers namelijk dezelfde functionaliteiten bieden als Ethereum. Wel is het NEO-netwerk anders ingericht.

Waar Ethereum met proof of work werkt, gebruikt NEO een variant op het energiezuinige proof of stake: Delegated Byzantine Fault Tolerance (DBFT). Simpel gezegd werkt dat zo: de blockchain wordt door meerdere partijen beheerd: de nodes. Zij hebben allemaal een kopie van dezelfde administratie, en deze wordt tegelijk op een vast moment geupdate met nieuwe informatie.

Er zijn twee verschillende type nodes op het netwerk van NEO. Je hebt normale nodes, die houden alleen de administratie bij. Daarnaast zijn er ook consensusnodes (zoals KPN) die nieuwe blokken kunnen maken. Om de beurt mag één van hen een nieuw blok maken. Als 66% van de andere consensusnodes het met hem eens is wordt het blok geaccepteerd en kunnen alle nodes (dus ook de normale) hun administratie met dat blok updaten.

Die consensusnodes worden op hun beurt gekozen door de normale nodes. Zo ontstaat er dus een gedelegeerd systeem. Eigenlijk net als bij bijvoorbeeld de Tweede Kamer: we kiezen een klein groepje mensen om de belangrijke beslissingen te maken.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties

Laat een reactie achter