Crypto had zijn eigen kredietcrisis, stopt dit in 2023?
De term kredietcrisis wordt veel gebruikt om de crash van de economie in 2008 te beschrijven. Maar dit jaar is de kredietcrisis weer terug van weggeweest, maar dan alleen op de cryptomarkten. Kunnen we die term in 2023 weer achter ons laten?
Kredietcrisis in crypto
De kredietcrisis van 2022 begon na de val van Terra Luna. Dit cryptobedrijf had twee belangrijke coins, waaronder TerraUSD. Dit was een van de snelst groeiende cryptocurrency’s ooit, met een marktkapitalisatie die in slechts zes maanden tussen eind 2021 en april 2022 steeg van 2 miljard naar 18 miljard dollar. De waarde zou via een algoritme altijd 1 dollar moeten zijn.
In slechts een paar dagen tijd verloor de stablecoin echter bijna alle waarde, en was er van die 1 dollar niets meer over, waardoor het hele Terra-ecosysteem ten onder ging.
TerraUSD kon voor zijn val uitgroeien tot de op twee na grootste stablecoin. Dit werd bijna volledig veroorzaakt door Anchor, een uitleenprotocol op de Terra-blockchain dat onrealistisch hoge rentes bood.
Extreme temperaturen
In de maanden na de val van Terra beleefde crypto zijn eigen versie van een kredietcrisis. In juni kondigde Celsius, een van de grootste leenbedrijven met 12 miljard dollar aan crypto in beheer, aan dat het alle opnames stopte vanwege ‘extreme marktomstandigheden,’
Het platform had weken voorafgaand aan de aankondiging te maken gehad met veel gebruikers die hu crypto van het platform af wilden halen na geruchten over mogelijke insolventie en de blootstelling aan Terra.
De liquiditeitssituatie van Celsius verslechterde snel als gevolg van een combinatie van slecht risicobeheer en slechte marktomstandigheden.
De problemen begonnen nadat Celsius Ethereum gestaked had in een protocol, hiervoor kregen ze stETH terug, die in theorie altijd evenveel waard zou moeten zijn als een normale ethereum.
Celsius gebruikte deze stETH om liquiditeit te bieden aan andere DeFi-protocollen en werd hiervoor beloond. Toen de cryptomarkt in mei instortte, klapte ook de waarde van stETH en het werd steeds moeilijker om deze munt een-op-een te verkopen voor ether.
Toen Celsius de opnames stopte, reageerden de markten snel en verspreidde de FUD zich over andere uitleenplatforms en grote crypto-instellingen, die soortgelijke liquiditeitsproblemen hadden.
Celsius is niet het enige leenbedrijf dat omviel. Deze week viel ook het doek voor Midas Investments. Ook BlockFi heeft een faillissement aangevraagd.
Wat is de les voor 2023?
stETH was een relatief klein cryptocurrency, maar speelde een buitensporig grote rol in de ineenstorting van Celsius en was mede-verantwoordelijk voor de kredietcrisis.
Dit laat de risico’s zien van wanneer gecentraliseerde platforms geld van klanten investeren in risicovolle DeFi-protocollen. We hebben het vaker gezegd, als rendementen te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook.
De kredietcrisis zou nog een staartje kunnen krijgen in 2023 en zelfs een groot effect op de koers kunnen hebben. Althans, als die failliete kredietverstrekkers gedwongen zouden worden hun crypto-bezit in het nieuwe jaar te liquideren.
Verschil staking en leningen
Nog een belangrijke les is om het verschil te leren tussen staken en leningen. Met staken zet je crypto vast op een proof of stake-netwerk zoals Ethereum. Dit houdt het netwerk veilig en hier staat een kleine beloning in de vorm van rente tegenover.
Bij een lening wordt je crypto letterlijk uitgeleend, betaalt de lener rente en krijg je hier een beetje van.
Als een bedrijf bijvoorbeeld rente aanbiedt door staking op Bitcoin, dan is dat een rode vlag. Bitcoin gebruikt namelijk proof of work en er is geen sprake van staking. Dit is niets anders dan een verkapte lening waarbij het platform of je Bitcoin gebruikt om uit te lenen, of om mee te spelen op risicovolle DeFi-protocollen.