Kritiek op Rusland na voorstel verbod op cryptocurrency
Vorige week schreven we dat er een Russisiche wetsvoorstel in de maak, is om cryptocurrency grotendeels te verbieden. Een aantal grote namen hebben kritiek geuit op dit voorstel, waaronder Pavel Durov, de oprichter van Telegram. Ook de stafchef van Alexei Navalny, Leonid Volkov, heeft kritiek.
Navalny heeft ook in Nederland veelvuldig het nieuws gehaald, omdat hij een uitgesproken criticus is van de zittende president Poetin.
Verbod op handel en mining
Op 20 januari publiceerde de Russische Centrale Bank een rapport waarin een algemeen verbod op cryptohandel en mining wordt voorgesteld. Het rapport stelde dat de risico’s van crypto groot zijn voor de markt en voor de financiële stabiliteit.
Wat dat betreft is Rusland net als elk ander land, als de overheid iets voorstelt, dan zijn er gelukkig critici (hoewel het na het uiten van kritiek wel anders kan verlopen dan hier in Nederland). Afgelopen zaterdag liet de oprichter van Telegram, Pavel Durov van zich horen. Hij is namelijk bang dat het verbod bepaalde sectoren van de ‘hightech-economie zou vernietigen.’ Durov:
‘Een dergelijk verbod zal onvermijdelijk de ontwikkeling van blockchaintechnologieën in het algemeen vertragen. Deze technologieën verbeteren de efficiëntie en veiligheid van veel menselijke activiteiten, van financiën tot kunst.’
Maatregel helpt niet
Hoewel Durov toegaf dat de ‘wens om de circulatie van cryptocurrency’s te reguleren hoort bij een financiële autoriteit,’ concludeerde hij dat zo’n verbod criminaliteit in de hand speelt en alleen maar een einde maakt aan legale projecten van Russische bodem.
Durov heeft Telegram ontwikkelt, en het is dan ook een simpel bruggetje om over Leonid Volkov verder te gaan. Hij is de stafchef van Alexei Navalny, oprichter van de Russische anti-corruptie beweging (FBK) en deelde in een Telegrambericht dat het verbod een verbod is.
Liever drugs dan doneren politieke tegenstanders
In zijn bericht verwees Volkov naar een artikel van Bloomberg. Hierin staat dat de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) een belangrijke rol speelde bij het bevorderen van het verbod, omdat crypto kan worden gebruikt om ‘niet-systemische oppositie en extremistische organisaties’ te financieren.
Volkov is er zeker van dat de theorie die Bloomberg oppert 100% dicht bij de werkelijkheid ligt, maar dat het nooit realiteit gaat worden. Hij zegt dat Russen liever drugs kopen met crypto, dan dat ze die doneren aan organisaties zoals FBK.
‘Technisch gezien is het verbieden van cryptocurrency hetzelfde als het verbieden van overdrachten van persoon tot persoon (dat wil zeggen dat het onmogelijk is)… Ja, ze kunnen het erg moeilijk maken om geld te storten op crypto-beurzen, wat betekent dat tussenpersonen zullen verschijnen die dit via buitenlandse jurisdicties. Ja, transactiekosten zullen stijgen. Nou, dat is alles, denk ik.’
Oekraïne vreemde eend
Zo’n beetje alle landen rondom Rusland zijn anti-crypto. Behalve Oekraïne natuurlijk. In september van vorig jaar werden een aantal wetten aangenomen die juist bedoeld zijn om de acceptatie van crypto te verhogen.
Dit heeft verder niets met crypto of bitcoin te maken, maar op dit moment is Oekraïne het strijdtoneel van spierballentaal tussen Rusland en het westen. Er staan veel Russische troepen klaar op de grens. The New York Times schrijft dat de VS overweegt om troepen te sturen.