Moet bitcoin bang zijn voor de kwantumcomputer van Google?

Vorige maand liet Google weten dat zij een kwantumcomputer hebben gebouwd en dat nieuws zorgde voor de nodige vraagtekens in het bitcoinlandschap. Een kwantumcomputer kan in theorie een bedreiging vormen voor de veiligheid en geloofwaardigheid van bitcoin. Maar zijn die zorgen terecht?

Artikel is inmiddels verwijderd door NASA

De Financial Times schreef dat op het nieuws kortstondig werd gedeeld op een website van de NASA. Het artikel is inmiddels weer verwijderd en niet meer terug te vinden. In dat artikel stond dat de supercomputer van Google in 200 seconden evenveel berekeningen kan uitvoeren, als een huidige computer in 10.000 jaar kan doen.

Maar wat heeft dit met bitcoin te maken?

Maar hoe kan zo’n computer bitcoin bedreigen? Op dit moment kost een kwantumcomputer nog miljarden dollars om te ontwikkelen. En stel dat je een partij zo ver krijgt om een extreem dure computer voor maar één taak te gebruiken, namelijk bitcoin kraken, dan wordt verwacht dat dat op deze twee manieren kan:

  1. Een kwantumcomputer is krachtiger dan alle huidige miners bij elkaar. Wat miners eigenlijk doen is een getal raden en als die onder het doelgetal zit, dan mogen zij een blok toevoegen aan de blockchain. Hier krijgen ze een beloning voor, namelijk 12,5 bitcoin. Het protocol zorgt ervoor dat gemiddeld elke tien minuten een blok toegevoegd wordt aan de blockchain. Elke twee weken wordt gekeken of de moeilijkheid van het raden van het getal aangepast moet worden, om aan die gemiddelde van tien minuten te komen. Zou van de een op de andere dag een kwantumcomputer gebruikt worden om te minen, dan kunnen ze in twee weken tijd misschien wel elke minuut het juiste getal raden. Dan komen er tien keer zoveel bitcoin vrij. Na twee weken past het protocol de moeilijkheidsgraad aan en dat alle andere miners buitenspel zetten. Ook kan het dan zo moeilijk worden, dat er pas na een jaar weer een nieuw blok toegevoegd kan worden. Ofwel, bitcoin is dan gebroken.
  2. Ook kan je een kwantumcomputer gebruiken om individuele adressen te kraken. Met de private key ben je de baas over je bitcoin. Die private key gaat door een hash en wordt vervolgens een public key. Deze gaat ook weer door een hash om een ontvangstadres te genereren. Het is met de huidige computer onmogelijk om van een ontvangstadres terug te gaan naar een public key, om vervolgens terug te gaan naar een private key. Met een kwantumcomputer komt deze mogelijkheid wel dichterbij. In theorie kan je zo alle private keys ontdekken en alle bitcoin naar jezelf sturen.

Heel internet loopt risico, niet alleen bitcoin

Maar waarom zou je stoppen bij bitcoin? In theorie is namelijk geen enkele versleutelde beveiliging veilig. Denk aan alle servers van de overheid, de financiële gegevens van alle banken en alle medische gegevens van burgers. Kortom, het hele fundament waar het internet op gebouwd is moet herzien worden.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Ontvang nieuwsbrief


Bitcoin past zich aan

Bitcoin wordt constant doorontwikkeld en heeft zich kunnen ontdoen van alle eerdere aanvallen. Bitcoin is immers nog nooit met succes aangevallen. Daarom wordt ook verwacht dat als in de verre toekomst kwantumcomputers zo ver zijn om bitcoin aan te vallen, de beveiliging van de cryptomunt hier klaar voor is.

“Cryptocurrencies kunnen worden geüpdatet met kwantumbestendige technologie”, zegt Charles Hayter, CEO van bitcoin en cryptocurrency data-website, CryptoCompare. “Dit is niets anders dan het eeuwigdurende spelletje tussen hackers en beveiligers.”

Als we de berichtgeving van de Financial Times moeten geloven, is de kwantumcomputer van Google sowieso nog niet sterk genoeg om een bedreiging voor bitcoin te kunnen zijn.

Kwantumcomputers zijn nog lang niet zo ver

Dragos Ilie is onderzoeker quantum computing en encryptie aan het Imperial College London. Hij wordt over dit onderwerp geïnterviewd door Billy Bambrough van Forbes: “De supercomputer van Google heeft momenteel 53 qubits. Om effectief bitcoin aan te kunnen vallen, of andere financiële systemen, heb je minstens 1500 qubits nodig”.

Huidige computers verwerken gegevens en commando’s als een reeks bestaande uit de getallen 1 en 0. Kwantumcomputers gebruiken hier qubits voor, en die meet bijvoorbeeld de polarisatie van een foton of de draai van een elektron.

Ilie zegt ook dat kwantumcomputers op dit moment nog tegen een theoretisch schaalprobleem aanlopen: “Naarmate je meer qubits toevoegt, wordt het systeem steeds onstabieler. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een bedreiging voor bitcoin te vormen”.

Kortom, je hoeft je bitcoin niet uit angst te dumpen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik wil dat u op de snelste weg mijn Imail adres bij u doet verweideren ik wil apseluid GEEEEEN imails meer van jullie ontvangen ik hoop dat is duidelijk dus niks meer sturen ok????

    4 oktober 2019
    • Helaas kan ik je e-mailadres niet terugvinden! Je ontvangt dus geen mails van onze kant.

      4 oktober 2019