Laat je auto betalen na het tanken

IBM heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van verschillende slimme apparaten in combinatie met blockchain. Op woensdag 4 oktober zijn deze resultaten gepubliceerd.

‘Gebruik Internet of Things’

Volgens de techgigant kunnen slimme apparaten gebruikt worden om transacties te controleren. IBM noemt deze slimme apparaten Internet of Things (IoT). IoT lijkt een technische term maar het is eigenlijk niets anders dan een verzamelnaam voor apparaten die aangesloten zijn op het internet. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, koelkasten en auto’s. Het is dan wel belangrijk dat het evenwicht tussen energiebesparing, schaalbaarheid en veiligheid behouden blijft.

Tanken via de blockchain?

Waarom wil IBM de technologie van IoT combineren met blockchain? Het technologiebedrijf wil onderzoeken of je met blockchain slimme apparaten beter met elkaar kan laten communiceren.

Wil je nu bijvoorbeeld gaan tanken? Dan moet je zelf betalen bij het tankstation. Maar in de toekomst kan je auto beschikken over een eigen wallet. Via de blockchain betaalt je auto dan direct na het tanken. Dat gaat dan helemaal automatisch. Het onderzoek van IBM lijkt deze toepassing dichterbij te brengen.

Huidig systeem aanpassen

Maar voor het zover is moet er volgens IBM wel nog wat gebeuren. Niet ieder apparaat heeft namelijk dezelfde rekenkracht. Een slimme tankpomp kan wellicht minder verwerken dan een auto, of andersom.

Dr. Emanuele Ragnoli leidt het onderzoeksteam van IBM in Ierland. Hij legt uit wat IBM voor zich ziet: ‘Sommige apparaten kunnen het volledige werk doen, andere apparaten doen het lichtere werk.’ IBM noemt dit principe een Hybride Internet of Things Blockchain. Probeer dat woord maar eens in Wordfeud te leggen.

Volgens de publicatie is dit nieuwe systeem al getest op veiligheid. Maar het is natuurlijk altijd afwachten hoe dit in de praktijk werkt.

IBM is al enkele jaren actief op het gebied van blockchain. Ben je geïnteresseerd in hun projecten? Neem dan eens een kijkje op het Twitteraccount:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.