Week of LApps: 7 toepassingen op het Lightning Network

Het Lightning Network staat het toe om transacties veel sneller te verwerken in een laag over de blockchain heen. Maar wat kun je er nu precies mee? Tot nu toe lijkt het allemaal toekomstmuziek, maar daar lijkt snel verandering in te komen.

Afgelopen week bracht innovatiebedrijf Blockstream namelijk elke dag een nieuwe app uit die werkt op het Lightning Network. Wat kun je precies met deze apps, en hoe maken deze apps gebruik van dit nieuwe netwerk? Lees het hier!

FileBazaar

FileBazaar stelt creatieve mensen in staat hun werk eenvoudig te verkopen via microbetalingen op het Lightning Network. Artiesten, muzikanten en schrijvers kunnen via dit netwerk licenties verkopen om het werk te gebruiken. Daarnaast kunnen zij geïnteresseerde kopers een preview laten zien. Betalingen gaan direct van koper naar artiest, waardoor er dus geen tussenpersoon nodig is. Daarnaast worden de transacties razendsnel en vrijwel zonder transactiefee uitgevoerd op het Lightning Network!

Lightning Publisher

Schrijf jij graag artikelen, en wil jij daar geld mee verdienen? Dan past de applicatie Lightning Publisher bij jou! Deze applicatie biedt schrijvers de mogelijkheid om licenties te verkopen via het Lightning Network. In deze zin lijkt deze applicatie op FileBazaar, met als verschil dat deze app puur gericht is op artikelen. Kopers kunnen eerst een preview zien voordat zij een artikel kopen. Hierna kunnen zij gemakkelijk het artikel overnemen via WordPress en het Lightning Network. De koper kan dan direct een microbetaling overboeken naar de schrijver, met behulp van het Lightning Network!


Nanotip

Eigenlijk is Nanotip niets meer dan een online fooienpot. Deze app blinkt dan ook uit in zijn eenvoud: de applicatie kan op iedere website worden ingebouwd. Wanneer mensen de inhoud van de website waarderen, kunnen zij besluiten om een fooi te geven aan de makers. Bezoekers kunnen met de fooi ook een bericht achterlaten. De fooi wordt dan in real-time verstuurd via een betalingskanaal op het Lightning Network!


Paypercall

Wil je microbetalingen ontvangen wanneer iemand een SMS naar je stuurt? Of direct bitcoins ontvangen wanneer iemand een bestand van je website download? De applicatie Paypercall is speciaal gemaakt voor programmeurs, die hun eigen betalingssysteem kunnen schrijven voor het Lightning Network. De app biedt een platform voor deze API-acties, die direct kunnen worden gekoppeld aan betalingen op het Lightning Network. Kennis van programmeren is dus wel noodzakelijk, maar de mogelijkheden zijn eindeloos!

Nanopos

Bij het Lightning Network kun je ook denken aan microbetalingen aan winkeliers. De applicatie Nanopos geeft deze groep de mogelijkheid om producten aan te bieden via bitcoinbetalingen buiten de blockchain. Winkeliers kunnen eenvoudig hun producten aanbieden via deze applicatie. Klanten kunnen dan een QR-code scannen om een bepaald product (zoals een kop koffie) te kopen. Op deze manier kan bitcoin gemakkelijk worden gebruikt als betaalmiddel voor kleine boodschappen!

Ifpaytt (If Pay Then That)

Deze applicatie is eigenlijk de omgekeerde variant van Paypercall. Hoe werkt dit? Om gebruik te maken van een product of dienst, moet je eerst een betaling overmaken via het Lightning Network. De betaling wordt daarna direct gekoppeld aan het product. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos! Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een receptieloos hotel. Je kunt direct doorlopen naar een beschikbare kamer, en maakt het bedrag over via het Lightning Network. De deur zal dan automatisch opengaan.

Maar er zijn natuurlijk ook vele andere mogelijkheden voor Ifpaytt te bedenken:

Lightning Jukebox

Blockstream sluit de week van de LApps luchtig af met een applicatie die eigenlijk vooral heel leuk is. De applicatie behoeft eigenlijk geen uitleg, dat zit al in de naam! De Lightning Jukebox is een online jukebox waar gebruikers suggesties kunnen indienen op het Lightning Network. Na het invoeren van de suggestie en het betalen van een kleine transactie, wordt het liedje toegevoegd aan de afspeellijst van de jukebox. Deze applicatie gaat de wereld niet veranderen, maar het is natuurlijk een leuke toepassing van een oud systeem van de jukebox in een nieuw jasje!

Tot slot

Het Lightning Network lijkt soms ver weg, maar de eerste applicaties voor het netwerk zijn al gebouwd en getest. Daarnaast is de beta-versie van de software achter het nieuwe netwerk al online. Het zijn slecht kleine stapjes, maar bitcoin als betaalmiddel komt steeds dichterbij!

Bron afbeeldingen LApps: Blockstream
Bron afbeelding header: Unsplash.com
Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.