Bitcoin analyse: bereid je voor op een roerig begin van de lente

Het is vandaag zondag en als we de weerprofs mogen geloven dan komt er heerlijk lenteweer aan. Geldt dat ook voor bitcoin? Wel, de luchten klaren inderdaad iets op en de prijs is weer enkele treden omhoog gegaan. Neem even een flinke slok koffie, dan presenteer ik je kort de actuele stand van zaken voor de koers van bitcoin.

Al ongeveer twee maanden bevindt de prijs zich in hetzelfde gebied. De prijs beweegt zijwaarts, zit vast in een neutrale zone, pingpongt heen en weer. Velen vinden het saai, sommigen zijn angstig en afwachtend. Maar het is ook een krachtig signaal. Laten we er geen doekjes om winden: het is oorlog in Europa. Men doet verwoede pogingen om uitbreiding op wereldschaal te voorkomen. Daarbij rijst inflatie de pan uit en staat het monetaire systeem op instorten. Ondertussen blijft bitcoin overeind.

Beslissing

In de weekgrafiek zien we dat na drie onzekere candles er eindelijk een beslissing wordt genomen. De pijlen laten lange wicks zien, zowel naar beneden als naar boven. Grote sprongen werden afgestraft; naar beneden door de bulls en naar boven door de bears.

We hebben nog een dag (deze zondag) te gaan voordat de week-candle wordt afgesloten en er kan nog van alles gebeuren, maar het lijkt erop dat we het deze week zonder een lange wick moeten doen. Dat betekent dat de prijs van bitcoin deze week met een plus van meer dan tien procent sluit. De weg naar boven lijkt te zijn ingezet: richting de plek waar enig spektakel is te verwachten.

De rode en de blauwe lijn zijn de EMA 20 en EMA 50 die hieronder, op de daggrafiek als stippellijnen zijn aangegeven.

Triangle

Deze EMA’s (staat voor Exponential Moving Average) dienen als weerstanden die overwonnen moeten worden om aan de bovenkant van de ‘neutrale zone’ te kunnen geraken. Waarom is dat belangrijk? Wel, het is de afgelopen weken al vele malen beschreven, maar een dergelijke uitbraak door deze zone heen naar boven is een erg bullish signaal en het zou menig trader kracht geven om (weer) in te stappen.

Deze zone ligt ongeveer tussen de 44.400 en de 45.400 dollar. Al vele malen hebben de bears laten zien dat ze kracht genoeg hebben om de prijs vanaf dat punt terug te ‘duwen’. Duidelijk te zien is dat aan de onderkant de dalen steeds hoger worden terwijl aan de bovenkant de pieken steeds even hoog zijn. Er ontstaat een ascending triangle (bovenkant horizontaal, onderkant oplopend) en daarbij is de kans dat er naar boven uitgebroken wordt groter dan een uitbraak naar beneden. Zou het er toch van komen?

Pas op de plaats

Kijken we nog even naar de uurgrafiek, dan zien we tekenen van een pas op de plaats. Terwijl de prijs omhoog ging, ging de RSI (Relative Strength Index, zie paarse lijn onderin de grafiek) naar beneden. Deze divergentie wordt vaak gevolgd door een prijsdaling, hetgeen zich nu afspeelt. De prijs danst momenteel boven de blauwe weerstand/steunlijn. Als deze vloer houdt, dan is dat wederom een teken van kracht.

Mocht deze lijn niet houden, dan wordt er simpelweg een treedje lager gehandeld. Alles binnen de ascending triangle blijft relatief veilig. De onderkant ervan is zo’n 14% van de huidige prijs verwijderd, de bovenkant zo’n 7%. Ik maak me op voor een volatiele lenteweek.

Delen:

Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.