Dit kan je leren van de val van cryptocurrency investeringsfonds Three Arrows Capital

De cryptomarkt wordt sinds begin mei opgeschud door de val van grote namen in de industrie. Het begon met Terra, vervolgens bleek Celsius niet aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen en de laatste grote speler die van zijn voetstuk is gevallen, is Three Arrows Capital.

Binnen een maand tijd gaf Terra de dominostenen het eerste zetje en deze raakten Three Arrows Capital (3AC) ongenadig hard.

Verlies van vertrouwen

De ineenstorting van Terra liet zijn sporen achter op de gehele cryptomarkt (zelfs de bitcoin koers leed hieronder) en 3AC werd direct geraakt. Dit artikel kijkt naar de gebeurtenissen die hebben geleid tot de uiteindelijke ondergang van een bedrijf dat tot voor kort gezien werd als respectabel en waar vrijwel iedereen vol van vertrouwen van was.

Groot effect op de markt

Aanvankelijk leek de val van Terra halverwege mei een geïsoleerd incident, waarbij de enige slachtoffers investeerders waren die gezamenlijk miljarden aan waarde zagen verdampen. Binnen een paar weken werd echter duidelijk dat de gevolgen groter waren dan verwacht, zoals wat nu blijkt voor 3AC.

Veel gevaarlijker dan gedacht

Het cryptofonds had tussen de 200 miljoen en 450 miljoen dollar aan Luna (de coin van Terra) maar kon deze niet verkopen. De coins zaten namelijk vast in een smart contract en gedurende de paar dagen dat de koers van Luna naar bijna 0 ging, was de investering van 3AC nog maar een paar honderd dollar waard. In eerste instantie leek het bedrijf te herstellen van de dalende koers van Luna, maar het zou al snel duidelijk zijn dat 3AC zich in een gevaarlijkere positie bevond dan investeerders dachten.

Oprichter van 3AC Su Zhu zou al snel bevestigen dat er iets niet helemaal in de haak zat. Hij zei dat er iets mis was met de markt en dat zijn bedrijf een enorme klap zou moeten opvangen. Het bedrijf had al wat verliezen moeten opvangen door algehele dalende cryptomarkt, en de crash van Luna zette 3AC nog meer onder druk. Aangezien de algehele cryptomarkt nog niet is hersteld, werd bekend dat een grote lening van 3AC geliquideerd zouden kunnen worden door een grote niet nader genoemde geldschieter.

Over liquidaties en leningen op de cryptomarkt

In de basis is 3AC een investeringsbedrijf, ze investeren hun geld, of geleend geld in cryptobedrijven. Hiervoor lenen ze cryptocurrency of geld van geldschieters, maar dan moeten ze wel een onderpand storten. Het onderpand kan bestaan uit crypto, maar ook uit bijvoorbeeld stablecoins of fiatgeld. Als de waarde van het onderpand daalt terwijl ze een lening hebben openstaan, dan moet het onderpand aangevuld worden. Het cryptofonds bleek niet genoeg middelen te hebben om het onderpand aan te vullen waardoor hun positie geliquideerd werd. Dit betekent dat het onderpand wordt afgenomen van 3AC.

Andere liquidaties zouden snel volgen, eerst bij cryptobeurzen zoals Bitmex en FTX. BlockFi en Genesis lieten ook weten dat verschillende posities van 3AC werden geliquideerd. BlockFi heeft laten weten de klap op te kunnen vangen door goed risicomanagement en Genesis heeft de verliezen verrekend op hun eigen balans.

Iedereen is een genie tijdens bullmarkt

Toen de bullmarkt halverwege 2020 begon en doorging tot achterin 2022, leek iedereen een winnaar. Alle coins gingen omhoog en zelfs drollen veranderden in digitaal goud. Niemand is tijdens een bullmarkt voorzichtig en risicomanagement is een vies woord.

Wanneer we echter te maken hebben met een volatiele markt zoals bij cryptocurrency, kunnen risicomanagement, voorzichtige planning en behoedzaamheid niet genoeg worden benadrukt. Ze helpen zowel kleine als grote investeerders om betere beslissingen te nemen in plaats van het tribalisme, overtuiging en vertrouwen in een project.

3AC investeerde in alle grote cryptoprojecten en haalde bij iedereen geld op via investeringen of leningen. Dit leek lange tijd goed te gaan omdat ze leenden tegen een onderpand wat maar bleef stijgen in waarde. Al hun investeringen bleven ook maar groeien in waarde tijdens de bullmarkt.

Schuld wordt verlies

Doordat de cryptocurrency koersen hard zijn gedaald dit jaar, heeft 3AC niet kunnen voldoen aan de vereisten van de verschillende onderpanden en lijden de geldschieters verliezen en schulden. Uiteindelijk worden de geliquideerde schulden door deze partijen als verlies opgenomen, maar het is afwachten hoe ze hiermee omgaan. Veel analisten verwachten dat door de ineenstorting van zowel Terra als 3AC de implicaties groot zullen zijn.

Het is dan ook verstandig om op dit soort momenten een defensieve strategie voor je portfolio te hanteren.

Verdedig je portfolio tijdens bearmarkt

Een defensieve strategie houdt in dat je jouw portfolio regelmatig herschikt om een beoogde assetallocatie te behouden (bijv: 70% BTC, 20% stablecoins, 10% altcoins). Daarnaast moet je ook denken aan het plaatsen van stop loss-orders; en het aanhouden van fiatgeld of stablecoins om verliezen te drukken en voordeel te halen uit dalende koersen. Een defensieve strategie is bedoeld om investeerders te beschermen tegen flinke verliezen als gevolg van grote marktdalingen. Het primaire doel is om bescherming te bieden, en daarna om bescheiden groei te geven.

Of, als je gelooft in de potentie van bitcoin, dan zet je alles om in BTC want 1 sat zal altijd 1 sat blijven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hoe maken die bedrijven die geld uitlenen dan verlies? Zij pakken dan toch het onderpand als 3AC niet aan zijn verplichtingen kan voldoen?

    24 juni 2022