libanon bitcoin

Libanon laat zien dat bitcoin een goed alternatief kan zijn voor het financiële systeem

Op dit moment zijn er grote demonstraties in heel Libanon. Ook in de hoofdstad Beirut, waar onder andere wegen geblokkeerd zijn. Oorspronkelijk begonnen de protesten uit onvrede over een nieuwe belasting van 6 dollar per maand op belgesprekken via sociale media zoals WhatsApp, maar al snel groeide de demonstratie.

Betogers houden de politieke elite en regering verantwoordelijk voor de economische achteruitgang, de slechte staat van publieke voorzieningen en de corruptie in Libanon.

Geen toegang tot geld

Een gevolg is dat miljoenen Libanese staatsburgers al een week lang geen toegang hebben tot hun eigen geld, wat ze bij banken hebben gestald. Deze aanhoudende bankencrisis laat zien hoe bitcoin kan dienen als een alternatief voor het financieel systeem. Dat lijkt nu nog een utopie, althans in Libanon. De overheid maakt het Libanezen moeilijk om cryptocurrency te bezitten.

Demonstranten gingen op 17 oktober de straat op om te demonstreren tegen een nieuw belastingvoorstel van de regering van premier Saad Hariri. De nieuwe wet stelde onder andere ook een belasting in op het gebruik van WhatsApp en andere soortgelijke apps. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de druppel die de emmer deed overlopen voor veel Libanezen want de demonstratie lijkt zich nu te richten op systematische corruptie.

Vanaf de eerste dag van demonstraties zijn de banken gesloten en hebben geldautomaten geen geld meer. Hierdoor zitten veel burgers zonder geld, en is het zelfs moeilijk om voedsel te kopen.

Premier Hariri probeert de demonstranten te overtuigen sommige van hun eisen op te geven, waaronder die van zijn ontslag. Na het aankondigen van een hervormingspakket op maandag om demonstranten te sussen, stuurde de regering op woensdag het leger om belangrijke wegen weer vrij te maken.

De potentie van bitcoin

Er zijn veel voorbeelden waarbij bitcoin een rol kan spelen tijdens periodes van politieke onrust. Dit zagen we op Cyprus, in Venezuela en recentelijk nog in Hong Kong. Dat komt omdat bepaalde eigenschappen van bitcoin in onrustige gebieden meer wordt benadrukt dan in rustige gebieden zoals Nederland. In de kern is bitcoin namelijk een censuur bestendig alternatief, met meer financiële vrijheid dan het huidige gecentraliseerde monetaire systeem ons kan bieden.

Bitcoin is niet afhankelijk van een gecentraliseerde banksysteem, dus bitcoin stopt niet als banken hun deuren sluiten of als er politieke onrust is. Bovendien zijn gedecentraliseerde digitale cryptocurrency zoals bitcoin ook een potentiële oplossing voor geldontwaarding. Dat is goed zichtbaar in Venezuela, waar burgers bitcoin kopen om zichzelf te beschermen tegen hyperinflatie van de Venezolaanse peso. In veel derde wereldlanden is de Amerikaanse dollar populair omdat die stabieler is dan de lokale munt, maar nu vrijwel iedereen toegang heeft tot internet, wordt bitcoin steeds vaker als alternatief gezien.

Een paar maanden geleden zag je dit in Zimbabwe, ook een land met hyperinflatie en aanhoudende politieke onrust. Bitcoin werd zo populair dat Zimbabwanen op een gegeven moment een premium van 650 procent moesten betalen op het peer-to-peer handelsplatform LocalBitcoins Zimbabwe. De vraagprijs voor één bitcoin was maar liefst 75.000 US dollar.

Er zijn steeds meer echte voorbeelden waarbij bitcoin de helpende hand kan bieden. Maar in de huidige vorm is bitcoin nog geen ​​perfecte oplossing voor al onze financiële problemen. Om echt als alternatief gezien te worden moet bitcoin nog wat tekortkomingen oplossen. Denk hierbij aan de schaalbaarheid van de munt en meer privacy. Gelukkig staat er genoeg op de planning en werken de knapste koppen aan het protocol van bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.