Libanon illustreert noodzaak voor bitcoin, crypto en stablecoins

De 28-jarige Libanese Sali Hafiz is op de vlucht voor de politie. De bank gaf haar namelijk geen toegang tot het spaargeld van haar familie, maar met een speelgoedpistool wist ze toch een deel op te eisen.

Dit laat zien hoe belangrijk het is om geld in eigen beheer te hebben en waarom het gebruik van bitcoin en crypto toeneemt.

Geld nodig voor behandeling

Sali en haar zus namen op 14 september een filiaal van de Libanese bank Blom in, gewapend met een speelgoedpistool. De twee eisten 20.000 dollar aan contanten van hun eigen rekeningen, en kregen uiteindelijk 13.000 USD mee. Het geld werd gebruikt voor de behandeling van haar zus, die hersenkanker heeft.

Libanese inwoners kunnen al drie jaar nauwelijks bij hun spaargeld, en al die tijd wordt hun geld minder waard. Niet gek dat sommigen het heft in eigen handen nemen.

“We zijn in het land van de maffia. Als je geen wolf bent, zullen de wolven je opeten”, zei Sali Hafiz tegen Reuters.

Livevideo van overval

De beelden van het incident maakten haar meteen een volksheld in een land waar honderdduizenden mensen niet bij hun spaargeld kunnen. Hafiz streamde een livevideo van haar overval, waarin ze tegen medewerkers schreeuwt om een ​​som geld vrij te geven terwijl de ingangen van de bank waren afgesloten.

‘Ik ben Sali Hafiz, ik ben vandaag gekomen om de deposito’s van mijn zus, die in het ziekenhuis ligt te sterven, in ontvangst te nemen. Ik ben niet gekomen om iemand te doden of om een ​​brand te stichten… ik kom om mijn rechten op te eisen.’

Voorbeeld doet volgen

Na Hafiz waren er minstens zeven andere Libanezen die vorige week banken dwongen hun eigen geld op te nemen. Volgens Al Jazeera krijgen deze acties veel steun van de lokale bevolking.

Hafiz zegt dat ze niemand kwaad wil doen, maar dat ze ‘de passiviteit van de overheid beu was.’

‘Ze spelen allemaal onder een hoedje om van ons te stelen en ons honger te laten lijden en langzaam te laten sterven.’

Hoe bitcoin kan helpen

In 2019, toen de Libanese overheid en de banken begonnen met het vasthouden van spaargeld van burgers, schreven wij al dat bitcoin een helpende hand zou kunnen bieden. De aanhoudende bankencrisis laat zien hoe bitcoin kan dienen als een alternatief voor het financieel systeem. 

In de kern is bitcoin namelijk bestendig tegen censuur, met meer financiële vrijheid dan het huidige gecentraliseerde monetaire systeem kan bieden. Bitcoin is niet afhankelijk van een gecentraliseerd banksysteem, dus bitcoin stopt niet als banken de deuren sluiten of als er politieke onrust is.

De huidige inflatie in Libanon is 162%, dus ook hier kunnen bitcoin, crypto’s en vooral stablecoins een helpende hand bieden.

‘De ontwikkelaars van bitcoin dachten zeker na over de exacte dingen die hier gebeurden … over corrupte instellingen met slecht monetair en fiscaal beleid dat leidde tot de verlaging van valuta’s’, zegt de 34-jarige Jad tegen Reuters.

Sluiting banken zorgt voor populariteit Tether

Doordat anderen het voorbeeld van Hafiz volgen, hebben Libanese banken besloten voorlopig de deuren te sluiten. Als burgers hun geld willen opnemen, dan kan dat alleen tegen hoge kosten of ze kunnen cheques in Amerikaanse dollars opnemen, die ze kunnen verkopen voor maar 20% van de waarde.

Volgens Reuters heeft de bankencrisis ertoe geleid dat sommige locals (voornamelijk jongeren) daarom overstappen op USDT, de stablecoin van Tether. De waarde van USDT is altijd 1 dollar, daarom de term stablecoin.

Crypto als middel tegen banken en overheid

Ali Noureddine, een Libanese econoom bij het onafhankelijke nieuwsplatform Megaphone, zei dat veel Libanezen die crypto hebben, gedreven worden door een ideologische oppositie tegen ‘een banksysteem dat niemand vertrouwt om hun geld in op te slaan.’

De Libanese overheid heeft de cryptosector nog niet onder haar toezicht geplaatst. Het gebrek aan regelgeving lijkt geen probleem te zijn voor binnenlandse investeerders. Volgens Reuters vertrouwen zij de overheid toch niet.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.