Libanon is toe aan een decentrale munt en transparant beleid
Er zijn situaties waarbij het leed groot is, maar waar je overduidelijk kunt invullen hoe bitcoin hier een rol had kunnen spelen. Over de hele wereld veroorzaakt de economie miljoenen mensen pijn. Sommigen verliezen hun baan. Anderen zien de resultaten van hun bedrijven afglijden. En sommigen beginnen zich zelfs zorgen te maken over hoe ze volgende week voedsel kopen of huur betalen.
Hoe verder een land ontwikkeld is, des te groter het sociale vangnet. In veel westerse landen is sociale onrust voorbehouden aan de theorie of een twitter schreeuwwedstrijd.
Maar wat als een land geen sociaal vangnet heeft?
Thuisblijfregels zorgen voor minder onrust
Daarvoor kijken we naar Libanon. Maanden voordat het coronavirus toesloeg, waren er protesten tegen de regering. Vervolgens hielden de meeste burgers zich aan de thuisblijfvoorschriften en logischerwijs was er minder sociale onrust. Tot afgelopen week.
De Libanese regering versoepelde de thuisblijfregels. De avondklok werd ingekort. Sommige bedrijven mochten hun deuren weer openen. Je zou denken dat mensen enthousiast zouden zijn over het heropenen van de economie en de samenleving.
Libanese pond daalt
Dat is echter niet wat er is gebeurd. De waarde van het Libanese pond (LBP) vergeleken met de dollar daalde naar een dieptepunt. Dit betekent dat mensen hun spaargeld zien verdampen en dat hun inkomen waardeloos wordt. Om het nog erger te maken, hebben banken de opnamebedragen al maanden beperkt en voorkomen ze nu dat iemand hun geld opneemt in andere valuta dan het Libanese pond.
Vorige week daalde de koers van het Libanese pond met 12 procent. Aan het begin van de week kreeg je voor 3.400 LBP 1 dollar. Vrijdag was de wisselkoers 3.800 LPB voor 1 dollar. Er was zelfs sprake van een zwartemarktprijs van 4.000 LPB voor 1 dollar. In reactie hierop stopte de Libanese centrale bank de valutahandel. Een dollar heeft nu een vaste prijs van 3.200 LPB.
Vooral de arme bevolking voelt dit
De mensen verliezen hun rijkdom, terwijl tegelijkertijd de voedselprijzen stijgen. Dus zodra de Libanese regering mensen uit quarantaine liet gaan, gingen ze de straat op om terug te vechten.
Volgens Al Jazeera blokkeerden duizenden demonstranten in heel Libanon de wegen, vielen banken aan en marcheerden maandag door straten als reactie op de snelle devaluatie van de lokale valuta, waardoor miljoenen meer dan de helft van hun salaris en spaargeld hebben verloren.
Centrale bank erger dan coronavirus
Burgers verliezen hun geloof in het geldsysteem. Ze begrijpen dat valuta uiteindelijk waardeloos kan zijn. Ze snakken naar een escape. Op dit moment zijn er in Libanon demonstranten op straat vanwege de acties van de centrale bank. Ze hebben banken aangevallen die hun geld niet teruggeven. Ze hebben de centrale bank aangevallen omdat hun rijkdom en spaargeld van hen is gestolen.
Banks set on fire in #Lebanon as currency crashes in hyperinflation event. pic.twitter.com/B46royW8vY
— Ministry of Truth (@BanTheBBC) April 28, 2020
Zelfs de premier legt de schuld bij Riad Salameh, de directeur van de centrale bank. Demonstranten hebben ondertussen een nieuwe leus en begrijpen de ernst van hun situatie:
Corona, corona, we don’t care about corona. Corona, corona, Riad Salameh is corona.
Het einde van de protesten lijkt nog niet in zicht, getuige deze videoreportage.