Amerikaanse politici aan Mark Zuckerberg en Facebook: ‘Stop met het ontwikkelen van Libra en Calibra’

‘Stop met het ontwikkelen van Libra en Calibra.’ Dat is de strekking van een open brief van vertegenwoordigers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aan Facebook. De brief is onder andere gericht aan oprichter Mark Zuckerberg en hoofd blockchain David Marcus.

Eén van de ondertekenaars van de brief is Maxine Waters. Zij is voorzitter van de ‘House Comittee on Financial Services’. Dit comité houdt toezicht over de financiële dienstensector in Amerika. Op persoonlijke titel heeft Waters het plan van Facebook al ooit afgekeurd, maar nieuw is dat zij dit nu via een formele brief doet.

‘Libra gaat rivaliseren tegen het monetair beleid en de dollar’

Het Huis van Afgevaardigden maakt zich ernstig zorgen over de plannen van Facebook. Dat blijkt uit deze passage van de brief:

‘Het lijkt erop dat deze producten (red.: Libra en Calibra) zich kunnen lenen voor een geheel nieuw mondiaal financieel systeem. Een systeem dat is gebaseerd op Zwitserland en dat bedoeld is om te concurreren met het Amerikaanse monetaire beleid en de dollar.’

Dat zijn geen milde woorden. Maar het gaat nog verder: ‘Dit leidt tot ernstige problemen op het gebied van privacy, handel, nationale veiligheid en monetair beleid. Niet alleen voor de twee miljard gebruikers van Facebook, maar ook voor beleggers, consumenten en de bredere wereldeconomie.’

‘Gevaarlijk, er is nog te weinig regulering’

Het echte probleem zit hem in regulering, of eerder het gebrek eraan. Dat blijkt uit dit deel van de brief:

‘Facebook heeft een ‘whitepaper’ geschreven over de verschillende projecten. Maar dit plan biedt slechts schaarse informatie over de intentie, het potentieel gebruik en de veiligheid van Libra en Calibra. Deze informatie legt wel de enorme risico’s weer en het gebrek aan duidelijke wettelijke bescherming.’

Ook zijn de ondertekenaars van de brief bang voor misbruik:

‘Producten en diensten die niet goed worden gereguleerd kunnen enorme risico’s opleveren voor de Amerikaanse en wereldwijde financiële stabiliteit. Dit kan leiden tot kwetsbaarheden die misbruikt worden door de verkeerde personen. Dit was bij andere cryptocurrency’s, exchanges en wallets ook het geval.’

Wat gaat Facebook doen?

Sinds de aankondiging van Facebook rondom Libra op dinsdag 18 juni zijn er al veel tegengeluiden vanuit verschillende politici wereldwijd. Vooral in Amerika houdt Facebook met zijn cryptocurrency de politiek in haar greep.

De vraag is: wat gaat Facebook nu doen? Gaat het project door, of wordt Libra al vóór de lancering gestopt? We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten.

Wil je de brief van het Huis van Afgevaardigden zelf teruglezen? Dat kan hier (PDF-downloadlink).

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.