Nic Carter: ‘Libra van Facebook schudt overheden wakker’

De introductie van Facebook’s digitale valuta Libra heeft veel teweeggebracht dit jaar. De munt is nog niet gelanceerd, dus het is nog onduidelijk wat de echte gevolgen zijn.

Maar volgens Nic Carter zorgde Libra er in ieder geval voor dat cryptocurrency serieus wordt genomen door overheden. Carter is mede-oprichter van Coinmetrics, een data-analyse bedrijf gespecialiseerd in de cryptomarkt.

Facebook was niet zorgvuldig

In een interview met Coindesk geeft Carter zijn ongezouten mening over het Libra project van Facebook. Volgens Carter heeft Facebook een serieuze misstap begaan:

‘Facebook wil de waarde van Libra koppelen aan een hoop buitenlandse valuta, en slechts voor een klein deel aan dollar. Maar daarmee beledig je natuurlijk het Amerikaans Congres. De dollar zorgt namelijk voor ongeveer 70 procent van alle internationale handel.’

Libra schudt overheden wakker

Carter vindt het daarnaast opvallend dat het Congres na de aankondiging van Libra is ‘wakker geschud’. Opeens was daar de bedreiging van cryptocurrency’s en ongereguleerde valuta. En dat is eigenlijk wel gek, bitcoin bestaat al ruim tien jaar:

‘Overheden onderschatten bitcoin. Ik denk dat het congres niet eens beseft dat een niet-zakelijk project als bitcoin daadwerkelijk voor geld door kan gaan. Of misschien werden ze overtuigd door congresleden zoals Warren Davidson. Hij vertelde dat bitcoin niet kan worden gecontroleerd.

Overheden en digitale valuta

Naast Libra sprak Carter ook over overheden en Central Bank Digital Currencies. De betekenis zit hem al in de naam, digitale valuta die worden uitgegeven door een centrale bank. Wat vindt Carter daarvan?

‘Valuta’s zullen digitaal worden, want dat past bij de doelstelling van overheden. Zij willen elke transactie kunnen volgen. Bovendien kan je geen negatieve rente berekenen over fysiek geld. Overheden willen totale controle over de economie door de geldhoeveelheid te controleren.’

Toch kan een echte digitale dollar of euro nog even duren:

‘Zoiets zou het einde zijn van commerciële banken. En deze banken hebben juist een soort van monopolie, en krachtige lobbyisten. Ik betwijfel dus dat er binnenkort een digitale dollar gaat komen.’

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.