Categories: Overig

Nic Carter: ‘Libra van Facebook schudt overheden wakker’

De introductie van Facebook’s digitale valuta Libra heeft veel teweeggebracht dit jaar. De munt is nog niet gelanceerd, dus het is nog onduidelijk wat de echte gevolgen zijn.

Maar volgens Nic Carter zorgde Libra er in ieder geval voor dat cryptocurrency serieus wordt genomen door overheden. Carter is mede-oprichter van Coinmetrics, een data-analyse bedrijf gespecialiseerd in de cryptomarkt.

Facebook was niet zorgvuldig

In een interview met Coindesk geeft Carter zijn ongezouten mening over het Libra project van Facebook. Volgens Carter heeft Facebook een serieuze misstap begaan:

‘Facebook wil de waarde van Libra koppelen aan een hoop buitenlandse valuta, en slechts voor een klein deel aan dollar. Maar daarmee beledig je natuurlijk het Amerikaans Congres. De dollar zorgt namelijk voor ongeveer 70 procent van alle internationale handel.’

Libra schudt overheden wakker

Carter vindt het daarnaast opvallend dat het Congres na de aankondiging van Libra is ‘wakker geschud’. Opeens was daar de bedreiging van cryptocurrency’s en ongereguleerde valuta. En dat is eigenlijk wel gek, bitcoin bestaat al ruim tien jaar:

‘Overheden onderschatten bitcoin. Ik denk dat het congres niet eens beseft dat een niet-zakelijk project als bitcoin daadwerkelijk voor geld door kan gaan. Of misschien werden ze overtuigd door congresleden zoals Warren Davidson. Hij vertelde dat bitcoin niet kan worden gecontroleerd.

Overheden en digitale valuta

Naast Libra sprak Carter ook over overheden en Central Bank Digital Currencies. De betekenis zit hem al in de naam, digitale valuta die worden uitgegeven door een centrale bank. Wat vindt Carter daarvan?

‘Valuta’s zullen digitaal worden, want dat past bij de doelstelling van overheden. Zij willen elke transactie kunnen volgen. Bovendien kan je geen negatieve rente berekenen over fysiek geld. Overheden willen totale controle over de economie door de geldhoeveelheid te controleren.’

Toch kan een echte digitale dollar of euro nog even duren:

‘Zoiets zou het einde zijn van commerciële banken. En deze banken hebben juist een soort van monopolie, en krachtige lobbyisten. Ik betwijfel dus dat er binnenkort een digitale dollar gaat komen.’

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recent Posts

Vandaag is block halving van bitcoin cash (BCH), waarde stijgt met 30%

Over 35 dagen is de block halving van bitcoin, maar vandaag zal bitcoin cash rond…

2 uur ago

UFC vechter Ben Askren promoot bitcoin halving 2020

Iedereen die al langer bezig is met bitcoin heeft op z'n minst wel eens gehoord…

4 uur ago

Nieuwe economie na corona verschuift van papier naar digitaal, impact op koers XRP

Je hoort steeds vaker de hippe spreuk: Never waste a good crisis. De wereldeconomie kan…

4 uur ago

Zuid-Korea bank begint pilot met eigen digitale valuta

Alle centrale banken voeren verregaande maatregelen uit om verliezen op aandelenmarkten te beperken. Er wordt…

22 uur ago

Prijs Ethereum schiet omhoog in afwachting van grote update in juli 2020

Ether, de cryptocurrency van het Ethereum netwerk, zit sinds dit weekend flink in de lift.…

1 dag ago

Bitcoin is waardeloos, aldus man van 1 miljoen

John McAfee is de verpersoonlijking van een internetmeme. Het ene moment durft hij zijn geslachtsdeel…

1 dag ago