Project Libra: Facebook wil betaalnetwerk met stablecoin lanceren

Al een tijdje gonst het van de geruchten van een Facebook coin. The Wall Street Journal bericht nu dat deze coin het middelpunt wordt van een gloednieuw betaalnetwerk.

Werktitel: Project Libra

Binnen het bedrijf Facebook wordt dit blockchain initiatief Project Libra genoemd. De verwachting is dat er minimaal één stablecoin op dit platform gebruikt kan worden. Dit zijn wel allemaal door Facebook ontwikkelde stablecoins, die gekoppeld zijn aan verschillende fiat valuta van over de hele wereld. Denk hierbij aan de euro, dollar en de roepie.

Wat zijn stablecoins?

Wat zijn de plannen?

Op dit moment is Facebook ook bedrijven en mensen aan het werven uit de financiële sector. Zij moeten helpen bij de voorbereiding en de lancering van project Libra.

Het artikel van The Wall Street Journal zit verborgen achter een betaalmuur, dus hierbij de belangrijkste bevindingen: 

  1. Facebook is van plan om een ​​volledig betalingsnetwerk te lanceren (in plaats van alleen internationale geldtransfers). Ze bespreken dit met hele grote partijen. Denk hierbij aan de betaalnetwerken Visa en Mastercard en betalingsverwerkers zoals First Data.
  2. De social media gigant hoopt één miljard dollar aan investeringen binnen te slepen. Overigens zit hier ook een deel eigen geld in. Dit bedrag wordt ook gebruikt als onderpand voor het versterken en ondersteunen van de nog te ontwikkelen stablecoin.
  3. De reden waarom Facebook gekozen heeft voor een stablecoin is omdat ze verwachten hiermee transactiekosten (of creditcardkosten) zo laag mogelijk kunnen houden. Ook zou het voor online handelaren en webshops aantrekkelijker zijn om niet te hoeven dealen met de grilligheid van de prijs van de coin, zoals bij ether of bitcoin.
  4. Het bedrijf overweegt de coin te koppelen aan de core-adsource engine van Facebook, waarbij gebruikers worden beloond voor het bekijken van advertenties en het kopen van goederen. Dit kan je nog het beste vergelijken met hoe beloningen van loyaliteitsprogramma’s werken. Of hoe Brave Browser werkt.

Anthony Pompliano schreef eerder dat Facebook het “meest gebruikte product in crypto” zou kunnen bouwen, en hij heeft veel medestanders. De inmenging van Facebook in crypto kan zeker een boost geven aan massa adoptie.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.