Categories: Exchanges

Wat is het verschil tussen Libra van Facebook en Venus van Binance?

Binance heeft aangekondigd te werken aan een eigen stablecoin. Dit open blockchain project heet Venus en de coins worden gekoppeld aan verschillende fiat-valuta. Hiermee lijkt Binance te willen concurreren met Libra van Facebook.

Al eerder stablecoins

Van origine komt Binance uit China maar op papier is het bedrijf gevestigd in Malta. Binance is één van ’s werelds grootste cryptocurrency beurzen. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf een gedecentraliseerde beurs (DEX) en een bijbehorende blockchain, de zogenaamde Binance Chain. Om de DEX (en hun reguliere beurs) van meer liquiditeit te voorzien werden twee stablecoins geïntroduceerd: één gekoppeld aan bitcoin en een andere gekoppeld aan de Britse pond. De reden waarom ze een bitcoin stablecoin nodig hadden, is omdat bitcoin een eigen blockchain heeft die niet geïntegreerd kan worden met de Binance Chain.

Verschil tussen Engels en Chinees

In de Engelstalige aankondiging verklaarde Binance dat het doel van Venus is om bewoners van ontwikkelde- én ontwikkelingslanden kennis te laten maken met nieuwe valuta. Opvallend is dat Libra en Facebook niet genoemd werden, ook al is het doel min of meer hetzelfde. Het is opvallend omdat Binance in de Chinese versie van de aankondiging Libra wel noemt. In de Chinese versie verklaart Binance dat ze de stijd aan willen gaan met Libra en dat Venus een ‘onafhankelijke en autonome, regionale versie van Libra’ is.

Er zijn veel overeenkomsten tussen wat Libra en Venus willen bereiken, maar er is wel een belangrijk verschil: Libra wil een wereldwijde digitale valuta bouwen waarmee gebruikers de kosten van creditcards en andere betaaldiensten kunnen vermijden (okay, en ze willen al je data). Binance zegt dat het hoofddoel van Venus is om ontwikkelingslanden meer financiële autonomie te bieden. Daar stoppen de ambities niet want Binance wil de financiële zekerheid van de inwoners beschermen door nieuwe digitale valuta’s aan te bieden. Maar beiden noemen Banking the unbanked als motivatie.

Zowel Facebook en Binance zijn ook al actief in ontwikkelingslanden, zo opende Binance bijvoorbeeld laatst nog een kantoor in Uganda.

Binance ontkent te willen concurreren

De CEO van Binance is Changpeng Zhao (CZ) en hij ontkracht op Twitter dat Venus zich positioneert als concurrent van Libra.

Partner gezocht

Facebook werkt samen met 27 bedrijven om Libra te lanceren, waaronder PayPal, Visa, Coinbase, Uber en Mastercard. Binance heeft nog geen partners voor Venus aangekondigd. In plaats daarvan staat in de aankondiging dat ze nog op zoek zijn naar partners. Denk hierbij aan overheden, financiële instanties, technologiebedrijven en andere cryptocurrency-bedrijven en projecten die iets met blockchain doen.

Funfact 1: Binance overweegt om een node te worden van Libra
Funfact 2: Op Wikipedia staat dat Venus de baas is van Libra: ‘The ruling planet of Libra is Venus.’

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

Gisteren Prinsjesdag: zit er bitcoin in de koffer?

Koning Willem-Alexander heeft zijn toespraak erop zitten, Wopke Hoekstra heeft zijn koffer weer ingepakt en de NOS heeft weer een…

4 uur ago

Altseason begonnen? Ripple (XRP), Stellar (XLM), en Ethereum (ETH) koers schiet omhoog

De cryptomarkt kleurt groen! Vooral met altcoins gaat het goed, Ripple (XRP) is bijvoorbeeld met bijna 19 procent gestegen de…

6 uur ago

VanEck en SolidX trekken voorstel bitcoin ETF in bij SEC

Geen goed nieuws over de langverwachte ETF van VanECK en SolidX. De beurs waar deze ETF op aangeboden zou worden,…

7 uur ago

Bitcoin koers analyse: Op naar de hoogste prijs ooit of eerst terug naar 7.200 euro?

Het lijkt nu stilte voor de storm voor bitcoin. De koers lijkt niet veel te bewegen, afgezien van de daling…

24 uur ago

Ethereum koers stijgt met 15 procent, bijna 200 dollar (181 euro)

De waarde van ether is sinds het begin van september met bijna 15 procent toegenomen. De koers schuurt tegen de…

1 dag ago

Tim Draper noemt bitcoin prijs van 250.000 dollar conservatief

Durfkapitalist Tim Draper blijft immer optimistisch over de koers van bitcoin. Eerder voorspelde hij dat de prijs van bitcoin binnen…

1 dag ago