Liechtenstein wil Bitcoin accepteren voor belasting, eindelijk crypto adoptie in Europa

Als er een schaap over de dam is, dan volgen er meer. Hopen we. Dat kleine schaapje is Liechtenstein en de premier zei dat burgers binnenkort hun belasting met Bitcoin kunnen betalen.

Er zijn nog niet veel details bekend, maar het lijkt er op dat iedereen in Liechtenstein hun belasting moet kunnen betalen met Bitcoin. Deze zullen vervolgens worden omgezet in Zwitserse franken. Dat zei premier Daniel Risch in een interview met het Duitstalige dagblad Handelsblatt.

Liechtenstein ergens tussen China en El Salvador

Als je dit op een schaal zou moeten plaatsen, waarop China het ene uiteinde is en El Salvador het andere, dan neigt Liechtenstein meer naar het Zuid-Amerikaanse land. Op die schaal wordt het vergezeld door Zug en Lugano, twee deelstaten in Zwitserland. Daar kunnen burgers en bedrijven al jaren met Bitcoin bepaalde belastingen en publieke diensten betalen (en McDonalds).

Liechtenstein Blockchain wet

Liechtenstein en Zwitserland hebben dus meer gemeen dan alleen een grens. Beide lopen in Europa al jaren voorop. In 2019 was Liechtenstein een van de eerste landen ter wereld met een cryptovriendelijk beleid. Toen werd de Liechtenstein Blockchain Act goedgekeurd, officieel bekend als de Token and Trusted Technology Service Providers Act (TVTG).

Deze wet had tot doel juridische zekerheid en duidelijkheid te bieden voor crypto bedrijven en transacties in het land.

De TVTG legde een uitgebreid regelgevend kader vast voor tokenisatie, blockchain-technologie-serviceproviders en digitale activa. Het introduceerde vereisten voor dienstverleners in de blockchain-industrie, waaronder Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML)-verplichtingen.

Het creëerde ook een regelgevende sandbox, waardoor innovatieve projecten onder bepaalde voorwaarden konden opereren zonder volledige naleving van de wetten.

De wet erkende de juridische geldigheid van getokeniseerde activa, waardoor individuen en bedrijven eigendom of rechten konden vertegenwoordigen via op blockchain gebaseerde tokens.

Liechtenstein is het begin in Europa

Sindsdien hebben verschillende cryptobedrijven zich gevestigd in de dwergstaat. Zwitserland staat sowieso bekend om hun bankensector, en Liechtenstein gaat dus nog een stap verder. Bedrijven zoals de Liechtenstein Cryptoassets Exchange (LCX), die ook kantoren heeft in de “crypto-vallei” van Zug, laten zien hoe het Alpengebied zijn eeuwenoude financiële sector evolueert.

Mocht het Liechtenstein werkelijk lukken om Bitcoin als legaal betaalmiddel te accepteren voor hun belasting, dan zijn we benieuwd wie er volgt. Eindelijk een land waar organisaties als de Wereldbank en het IMF geen dikke vinger in de pap hebben.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.