Aan de kant Lightning Network: meer Bitcoin op Ethereum

De groei van het aantal bitcoins op het Lightning Network gaat niet bepaald bliksemsnel. Op dit moment heeft de tweede laag over de bitcoin blockchain een capaciteit van meer dan duizend bitcoins, nog geen 12 miljoen dollar.

Maar dat is een schijntje vergeleken met het aantal bitcoins op ethereum, volgens data-analysebureau Skew. De waarde van het aantal ‘wrapped bitcoin’ (WBTC) overstijgt nu 200 miljoen dollar. Dat is opvallend, want drie maanden terug liep WBTC nog gelijk met het Lightning Network. Wat is het Lightning Network en wrapped bitcoin, en mag je dat eigenlijk wel met elkaar vergelijken?

Wacht, wat? Lightning Network?

Dat zijn een heleboel technische termen in een paar zinnen, even terug naar de basis.

Het lightning network is een betaalnetwerk dat ontworpen is om de blockchain van bitcoin te ontlasten. Het is een soort tweede laag over de bitcoin blockchain heen. Op de huidige blockchain van bitcoin kunnen ongeveer zeven transacties per seconde plaatsvinden. Maar op het lightning network is het aantal transacties per seconde in theorie onbeperkt.

Op statistiekenwebsite 1ml.com zie je dat het aantal bitcoin op het lightning network gestaag toeneemt. Maar die toename is dus  lang niet zo groot als de groei van het aantal verpakte bitcoin (wrapped bitcoin) op het ethereum netwerk.

Verpakte bitcoin op ethereum

Wrapped bitcoin (WBTC) is eigenlijk niet echt bitcoin, maar een token op het ethereum netwerk, een ERC-20 token. De waarde van deze token staat één op één met de waarde van bitcoin.

Je kan je bitcoins via verschillende partijen inruilen voor een WBTC-token op het Ethereum-netwerk. Maar je kan bijvoorbeeld ook je ether inruilen voor WBTC op een decentrale beurs zoals Uniswap of Kyber Network.

Het voordeel van WBTC is dat je kan profiteren van de prijsstijgingen van bitcoin op decentrale beurzen die gebruikmaken van Ethereum. Het nadeel is dat WBTC geen bitcoin is, maar een ERC-20 token. Je betaalt dus ook de transactiekosten die gelden bij Ethereum, en als de blockchain van ethereum vol loopt kan je je WBTC ook moeilijker verplaatsen.

Appels met peren vergelijken?

Maar kan je bitcoins op het Lightning Network wel vergelijken met wrapped bitcoin? Beide coins hebben een totaal andere use case. Wrapped bitcoin wordt vaak gebruikt op decentrale beurzen om te speculeren op de bitcoin koers, terwijl het Lightning Network bedoeld is voor razendsnelle (micro)transacties. Daarom is de tweet van Skew misschien ook niets meer dan een leuke statistiek.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.