Lightning Torch bereikt Iran, ondanks angst voor censuur en sancties van VS

Still going strong! Het leek er even op of de Lightning Torch door censuur afgestopt zou worden. Maar wat blijkt? Bitcoin en het Lightning Network laten zich niet tegenhouden door landsgrenzen en politiek.

Wat is het Lightning Torch ook alweer?

Lightning Torch kan je het beste vergelijken met het doorgeven van de Olympische vlam, alleen dan digitaal via het Lightning Network. Je ontvangt een lightning transactie, voegt hier een klein bedrag aan toe, en verstuurt deze weer door. De communicatie verloopt via Twitter, dus zo kan je zien waar de vlam nu is, waar die vandaan komt en wie de volgende ontvanger is.

Dit initiatief is het geesteskind van Twitteraar hodlonaut. Op dit moment is de digitale fakkel in het bezit geweest van meer dan 230 mensen.

Bitcoin mag geen grenzen kennen

Sinds januari gaat het vuurtje probleemloos rond, tot vorige week. Toen werd bekend dat een deelnemer weigerde de transactie naar een ontvanger in Iran te verzenden. De deelnemer, die weigerde de vlam door te sturen, kreeg veel kritiek. Dit staat namelijk haaks op waar bitcoin en het Lightning Network voor staat, namelijk dat iedereen mee mag doen en het betalingsverkeer niet onderworpen is aan de grillen van de politiek. Bitcoin zou geen grenzen kennen en is decentraal van aard.

Die potentiële ontvanger was de topman vanCoinex, Ziya Sadr. Diegene die de kritiek over zich heen kreeg, is engineer Vijay Boyapati van Peach Inc.

Angst voor overheid

Als inwoner van de Verenigde Staten uitte Boyapati zijn bezorgdheid dat het ‘sturen’ van de fakkel, wat in werkelijkheid betekent dat een betaling wordt verzonden, naar Sadr de aandacht van de autoriteiten zou trekken. Iran is momenteel onderworpen aan een hele reeks economische sancties van de VS.

“Ik wilde het echt ECHT sturen naar (Sadr) maar de Amerikaanse wet maakt het heel riskant voor mij als burger,” zei hij.

Andere fakkelbrigadiers hebben er toch voor kunnen zorgen dat de fakkel uiteindelijk in Iran terecht kwam. Inmiddels heeft Ziya Sadr de fakkel in ontvangst mogen nemen en ook alweer overgedragen aan een andere Iraniër.

Volgens de website https://www.takethetorch.online/Torch heeft Bitgeiniog uit het Verenigd Koninkrijk de fakkel uiteindelijk doorgestuurd naar Sadr. Bitgeiniog ontving de fakkel op haar beurt weer van Bitcoin Magazine.

Er zijn de laatste tijd sowieso interessante initiatieven rondom Lightning. Zo schreven wij eerder over het kopen van levensmiddelen, een digitaal canvas en over Satoshi’s world. Om mee te doen heb je een Lightning wallet nodig. Wij raden Blue Wallet aan, deze is volledig gratis:

Download gratis Blue Wallet

 

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.