gevangenis bitcoin china

Chinese banken hebben liquiditeitsproblemen, kans voor bitcoin

Bitcoin is geboren tijdens een bankencrisis, en ontworpen om aan diezelfde crisis te ontsnappen. Vorige week hadden we het al over dat banken in Libanon gesloten zijn, en de bevolking hier de dupe van is. Iets soortgelijks speelt zich nu af in China, waar burgers hun spaargeld niet kunnen opnemen.

Weinig vertrouwen in banken

Er zijn maar weinig mensen die iets positiefs te vertellen hebben over ons moderne banksysteem. Ja het werkt, maar op de achtergrond spelen zoveel dingen die het imago van de banken geen goeds doen. Denk aan fraude, witwassen, lage rentes en hoge transactiekosten.

En in Henan in China staan spaarders voor de derde dag in de rij bij een landelijke bank om hun geld te claimen.

Zwaaien met geld

Volgens de Wall Street Journal werd de Henan Yichuan Rural Commercial Bank, net buiten de stad Luoyang, overspoeld terwijl bankdirecteuren probeerden de menigte in toom te houden met propaganda. Denk hierbij aan bankmedewerkers die met pakjes contant geld zwaaien voor televisiecamera’s om aan te tonen hoeveel geld de bank letterlijk heeft.

Bankmanagers proberen klanten te overtuigen niet al hun geld van de bank te halen, door producten te bieden met een hogere opbrengst en cadeaubonnen voor supermarkten aan te bieden.

Sneeuwbaleffect

Volgens de financiële krant heeft de door de staat gesteunde Yichuan Bank financiële problemen. Het zou de vierde financiële instelling zijn die de overheid dit jaar heeft moeten redden. Sinds vorig jaar heeft de bank meer dan een miljard yuan uitstaan aan slechte leningen.

Op social media circuleerden geruchten dat de bank op rand van de afgrond stond en dit zorgde voor een sneeuwbaleffect.

WSJ schreef dat de Chinese autoriteiten twee vrouwen hebben gearresteerd, zij werden beschuldigd van het verspreiden van valste geruchten, geruchten die later waar bleken te zijn.

Vierde Chinese bank dit jaar

De krant schrijft ook dat veel kleine regionale banken zich te agressief hebben uitgebreid, wat het probleem alleen maar vergroot.

Eerder dit jaar faalde de Baoshang Bank, vervolgens de Bank of Jinzhou, en twee maanden geleden ook de Chinese Heng Feng Bank. En nu maakt Yichuan Bank het kwartet compleet.

In het artikel van WSJ staat ook dat bovenstaande banken minimaal 4% van de totale activa van het Chinese banksysteem beheren. Het begint te lijken op een kaartenhuis, waarbij bitcoin de joker kan zijn.

Verlaat de gevangenis zonder betalen

Slecht nieuws voor banken is goed nieuws voor bitcoin. Bitcoin is namelijk een reactie op de bankencrisis en bedoeld om een uitweg te bieden. Rhythm Trader’ verwoordt dit mooi:

Bitcoin isn’t a get rich quick scheme, it’s a get free quick scheme.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.