Litecoin wordt aandeelhouder van Duitse bank

Op 11 juli heeft de Litecoin Foundation aangekondigd dat zij een aandeel van 9,9% in de Duitse WEG-Bank hebben overgenomen. Het aandeel is overgenomen van Tokenpay. Zij kochten dit aandeel met geld van hun ICO in december 2017.

Litecoin wordt bankeigenaar

De Litecoin Foundation heeft niets hoeven te betalen voor het aandeel. Tokenpay heeft het aandeel van 9,9% procent in de bank overgedragen in ruil voor een samenwerking met Litecoin. De samenwerking bouwt vooral op de ervaring van Litecoin als een van oudste en grootste cryptocurrencies.

Litecoin oprichter Charlie Lee:

“Deze samenwerking is een enorme win-winsituatie voor Tokenpay en litecoin. Ik kijk er naar uit om de diensten van WEG-Bank te combineren met de diensten van litecoin. Op die manier willen we de aanschaf en het gebruik van litecoin nog makkelijker maken. Ook ben ik enthousiast over de steun die litecoin geeft aan Tokenpay’s decentrale exchange eFin.”

Tokenpay had al langere tijd de ambitie om een bank over te nemen. De reden daarvoor is dat een dergelijke aankoop hen meer toegang biedt tot de traditionele financiële markten.

Ook heeft Tokenpay door de acquisitie direct toegang tot alle bestaande klanten van de bank. Meteen na de afronding van de deal zullen de klanten van de bank toegang krijgen tot de diensten van Tokenpay.

Na de schenking aan de Litecoin foundation heeft Tokenpay zelf nog eens 9,9% van de aandelen in WEG-bank gekocht. Op termijn willen ze nog 70% aan aandelen kopen.

Hiervoor hebben ze echter wel toestemming van de Duitse financiële toezichthouder nodig. Het is in Duitsland bij wet verboden om zonder die toestemming meer dan 9,9,% van een bank te bezitten.

Wat is Tokenpay?

Tokenpay is een start-up die zich toespitst op het ontwikkelen van een aantal blockchain en crypto-gerelateerde platformen en producten. Deze zijn:

  • Tpay: een digitaal, anoniem peer-to-peer betalingssysteem waarin betaald wordt met de Tokenpaycoin (Tpay). Deze kan gebruikt worden om snelle transacties uit te voeren. Met de acquisitie van de bank hoopt de start-up een grotere gebruikersbasis voor deze coin te vinden.
  • Efin: Een gedecentraliseerde crypto exchange. Een exchange waarbij je met Atomic Swaps verschillende coins tegen elkaar kan ruilen. Allemaal zonder dat er een centrale partij bij betrokken is. Ook dit platform kent zijn eigen coin. De EFIN.

WEG-Bank

De WEG-bank is in 2015 opgericht door Matthias von Hauff. Met een balanstotaal van 53,6 miljoen euro in 2017 is het nog een kleine bank te noemen. Wel groeit de bank hard: in 2016 was het balanstotaal nog maar 31 miljoen euro. In 2017 is de bank dus met 72% gegroeid.

Ter vergelijking: De ING heeft een balanstotaal van 846 miljard euro.

Volgens het persbericht focust de bank zich nu vooral op het financieren van vastgoedprojecten. De bank is bezig met het opzetten van een nieuwe divisie. Deze nieuwe divisie gaat zich focussen op het toegankelijk maken van blockchaintechnologie en andere FinTech oplossingen voor consumenten en ondernemers.

Deal gesmeed op Twitter

Dat de Litecoin foundation aandelen in een bank koopt is al bijzonder. Hoe de deal tot stand is gekomen is helemaal bijzonder! De deal kwam namelijk tot stand naar aanleiding van een plagende tweet van Litecoin oprichter Charlie Lee.

In een tweet maakt hij de samenwerking tussen Verge met Pornhub belachelijk.

Deze samenwerking is voor een groot deel door Tokenpay gefinancierd dus schoot Tokenpay in de verdediging.

Vervolgens vertelt Derek over de andere grote plannen die Tokenpay heeft: het kopen van een bank.

Charlie Lee is geïnteresseerd en biedt zijn hulp aan.

Op 10 juli kondigden de partijen samen aan dat zij beide aandeelhouders van de bank zouden worden. Litecoin en Tokenpay zullen in de toekomst samenwerken in het ontwikkelen van een crypto-ecosysteem.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.