Litecoin en Grin werken samen aan MimbleWimble

De halving hype van litecoin is inmiddels weggeëbd en de FOMO is afgenomen. Maar dat betekent niet dat er niet meer gewerkt wordt aan de fundamentals van litecoin. Electric Capital onderzocht de ontwikkelactiviteit op het Litecoin netwerk, en kwam tot de conclusie dat er eigenlijk niet veel gebeurde. Litecoin bedenker Charlie Lee is het hier niet mee eens.

Inmiddels is die controverse wel weer afgekoeld. Toch heeft deze beschuldiging litecoin ontwikkelaars wel bewogen om dit beeld tegen te gaan. Litecoin ontwikkelaars zoals Adrian Gallagher delen steeds meer updates.

Ook Charlie Lee informeerde zijn volgers op Twitter over de laatste ontwikkelingen. Hij ging specifiek in op de implementatie van het MimbleWimble-protocol. MimbleWimble is bedoeld om de gebruiker meer privacy te bieden. Volgens zijn tweet werken Lee, David Burkett, hij is de hoofdontwikkelaar van Grin en een Twitteraar genaamd ‘ecurrencyhodler’ aan het ontwerp.

Volgens een bericht van Beam uit februari 2019, heeft Charlie Lee ook Beam benaderd. De Litecoin Foundation wil samenwerken om MimbleWimble via Extension Blocks op hun netwerk te integreren.

Wat is MimbleWimble?

De eerste keer dat er in cryptotermen gesproken werd over MimbleWimble was in 2016. De whitepaper van MimbleWimble werd gedeeld in een bitcoin IRC-chats. Wat de aandacht van de gemeenschap trok, was de Harry Potter-referentie. De naam van het protocol zelf is een ‘vloek op de tong’ in de beroemde filmserie. Een chatter met de naam  Tom Elvis Jedusor (de Franse Tom Riddle, ofwel Voldemort) deelde die de link van het whitepaper. Vlak na het delen van zijn bericht verliet de pseudoniem Tom Elvis Jedusor het project, vergelijkbaar met wat Satoshi Nakamoto bij bitcoin deed.

Een andere Harry Potter fan, met het pseudoniem Ignotus Peverell, startte het Grin-project. Grin is één van de eerste twee MimbleWimble implementaties. De andere is Beam.

MimbleWimble is een blockchain applicatie en -protocol dat moet zorgen voor betere schaalbaarheid, meer privacy en fungibiliteit (moeilijk cryptowoord voor verwisselbaarheid van coins). Litecoin wil dit dus ook in hun protocol verwerken. Nu is de vraag, aangezien litecoin vaak gezien wordt als testlaboratorium voor BTC, of bitcoin bij een geslaagde implementatie, ook MimbleWimble overneemt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.