Alles over de litecoin (ltc) halving en de koers

Vandaag is het zover, de beloning voor het minen van litecoin wordt gehalveerd. En dat kan grote gevolgen hebben voor iedereen die litecoin heeft en/of minet.

Beloning voor beveiligen

De halving is een gepland evenement: elke keer nadat er 840.000 nieuwe blokken aan de blockchain van litecoin zijn toegevoegd, halveert de beloning voor miners.

Een miner bundelt transacties in een blok en voegt deze toe aan de blockchain. Zo wordt deze ketting steeds langer en wordt het moeilijker om de blockchain te hacken. Eigenlijk is de taak van een miner dus om de hele blockchain te beveiligen. Dat kost energie en tijd, daarom worden miners beloond voor hun werk.

Gemiddeld genomen wordt elke 2,5 minuut een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain. Stel dat er 500.000 miners zijn, dan mag maar één van deze miners zo’n blok toevoegen en dat is dan ook de enige die beloond wordt.

Beloning halveert

Vandaag krijgt een miner nog 25 litecoin (van ong. 90 euro per stuk) maar vanaf vandaag zijn dat nog maar 12,5 LTC. Miners hebben naast energiekosten ook kosten voor bijvoorbeeld het huren van koelapparatuur, een pand en afschrijving op hun miningapparatuur. Ook zijn dit (vaak) geen filantropische instellingen dus ze willen er ook wat aan over houden. Een groot deel van die beloning wordt daarom door de miner meteen verkocht op de markt.

Die coins komen dus op de markt terecht en dat zorgt dat er een stabiel aanbod is, om aan de vraag te voldoen. Nu wordt dat aanbod gehalveerd, terwijl de vraag niet wordt gehalveerd. Veel analisten en handelaren speculeren daarom dat de prijs daarom voor of na een halving stijgt. Dit kan je overigens zelf ook goed volgen op onze koerspagina:

Volg koers Litecoin

Gaat de litecoin koers stijgen?

Hoe groot die stijging zal zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Niemand kan een eventuele stijging (of daling) met 100 procent zekerheid voorspellen maar er zijn wel goede argumenten waarom de koers niet direct door het dak gaat.

Een daarvan is dat de prijs van litecoin de afgelopen zes maanden al enorm gestegen is. Het lijkt of de waardevermeerdering door de halving al door handelaren ingeprijsd is. Veel handelaren zijn zich bewust van de halving en hebben daar in de loop van 2019 al op gespeculeerd. Hieronder zie je dat aan een constante groei van de waarde, tot 23 juni.

Op 1 januari 2019 was litecoin 25,98 euro waard. Tegen het einde van het eerste kwartaal was de prijs al met 100 procent toegenomen. De rest van de markt moest toen nog op gang komen, zelfs bitcoin begon pas echt te bewegen vanaf 1 april.

Maar litecoin ging lekker zijn eigen gang. Aan het einde van het tweede kwartaal, op 1 juli was de waarde hoger dan 100 euro. Binnen een half jaar is de litecoin dus keer vier gegaan!

Wat verwacht jij? We staan nu letterlijk aan de vooravond van de litecoin halving. Is dit een goed moment om litecoin te kopen?

Koop Litecoin

Maar wat betekent dit voor de veiligheid van het Litecoin netwerk?

Miners zorgen met hun werkzaamheden dat het netwerk goed beveiligd is. Maar als de beloning met 50 procent afneemt, is het dan aannemelijk dat miners hun apparatuur gebruiken om andere coins te minen? Op zich wel, miners moeten immers hun gemaakte kosten compenseren.

Maar die kosten zijn in keiharde euro’s (of dollars). En zoals je in de grafiek hierboven kan zien is de waarde dit jaar al flink toegenomen. Grote kans dat minen na de halving nog steeds lucratief is. Binance heeft dit overigens onderzocht. Vier jaar geleden was de laatste halving bij litecoin, toen daalde de hashrate (computerkracht van alle miners samen) met 15 procent.

Tegenovergestelde wat de centrale banken doen

Afgelopen week werd bekend dat de Amerikaanse Centrale Bank, de FED, de rente met 0,25 procentpunt verlaagt. Ook wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank in september volgt. Dit betekent dat leningen afsluiten goedkoper wordt, en er dus meer geld in omloop is. Dat kan zorgen voor inflatie. Het mooie aan cryptocurrency’s zoals bitcoin en litecoin is dat de inflatie voorspelbaar is, en ook al meegenomen kan worden in de waarde. Charlie Lee, de man die litecoin gestart is, zei hierover:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.