Litecoin koers analyse: stijging van 550 procent in aanloop van litecoin block halving

De cryptomarkt bevindt zich weer in een herstellende fase. Eén cryptomunt neemt daarbij nadrukkelijk het voortouw, en dat is litecoin. Sinds het dieptepunt in december is litecoin met meer dan 550 procent gestegen!

Deze stijging vond niet zomaar plaats. Veel analisten stellen dat de litecoin block halving hier iets mee te maken heeft. Hoe zit dat? En hoe zien we dat terug in de koers?

In dit artikel vergelijken we de vorige block halving van 2015 met de aankomende block halving van 2019. En zoals je van ons gewend bent beantwoorden we natuurlijk ook de vraag: wat kunnen we verwachten van de koers van litecoin? Geen zin om te lezen? Axel legt het je graag uit:

De litecoin block halving in het kort

Met de litecoin block halving wordt bedoeld dat de beloning voor miners wordt gehalveerd. Miners zijn personen die computerkracht inzetten om transactieblokken toe te voegen aan de litecoin blockchain. De beloning in litecoins zijn cryptomunten die nieuw worden toegevoegd aan het netwerk.

Op dit moment krijgen miners 25 litecoin per toegevoegd transactieblok. Dat wordt rond 6 augustus 2019 gehalveerd naar 12,5 litecoin.

Het idee achter een block halving is dat de inflatie voorspelbaar wordt. Er kan niet onbeperkt litecoin worden bijgedrukt. Dat is bij een centrale bank wel het geval. Denk aan de euro of de dollar.

Waarom is de block halving belangrijk voor de koers?
Er komen minder litecoin op de markt. Het aanbod daalt, en bij een gelijke vraag kan de prijs stijgen. Daarnaast neemt de verkoopdruk van miners af. Miners verkopen namelijk vaak een aanzienlijk deel van de beloning om hun energiekosten te dekken. We zijn benieuwd wat dit kan betekenen voor de prijs van litecoin in 2019.

We hebben in ieder geval vergelijkingsmateriaal: de vorige block halving op 8 augustus 2015. Wat zijn de overeenkomsten?

De stijging in aanloop van de block halving is nagenoeg gelijk

Opvallend: ook in aanloop van de vorige block halving steeg de litecoin koers enorm. Dat zie je terug op de onderstaande grafiek. De grafiek is uitgedrukt in dollar. Dit komt omdat we op deze grafiek een langere historie van de koers kunnen zien.

  • In 2015 steeg litecoin van 1,30 dollar naar 8,99 dollar. Dat is een stijging van 556 procent!
  • In 2019 stijgt litecoin van 23,07 dollar naar 144 dollar. Een toename van 524 procent!

De stijging van 2019 lijkt tot nog toe erg op de stijging van 2015. Ook toen herstelde litecoin enorm in aanloop naar de litecoin block halving.

Maar.. kunnen we ook een daling verwachten?

In 2015 heeft litecoin de stijging niet kunnen volhouden tot aan de block halving. 29 dagen voor de block halving begon de koers te dalen. De waarde van litecoin zakte toen van 8,99 dollar naar 3,82 dollar. Dat is een daling van ruim 57 procent.

We bevinden ons nu 52 dagen voor de block halving van 2019. Hebben we het toppunt misschien al bereikt? En zakt de koers net zo veel als in 2015? Dan zakt litecoin wellicht richting 61,68 dollar (54,68 euro). Dat is namelijk ook een daling van ruim 57 procent.

Sterke weerstand wordt weer een ondersteuning

De volgende grafieken zijn weer gewoon in euro’s. Elke candle op de grafiek stelt één dag voor.

De koers van litecoin is in de afgelopen dagen door een belangrijke zone heen gebroken. Deze ligt tussen de 88 euro en 92 euro. Op de grafiek hebben we dit gebied met de groene balk aangegeven. Deze zone is afwisselend zowel een weerstand (rode pijltjes) als een ondersteuning (groene pijltjes) geweest.

Op dit moment lijkt de zone een ondersteuning te zijn. De koers stuiterde begin juni omhoog bij het raken van het de groene balk.

Dit kan een goed teken zijn. Want daalt de koers van litecoin binnenkort? Dan kan het goed zijn dat de koers op dit gebied opnieuw omhoog gaat.

Vooruitzicht korte termijn: litecoin kan dalen

Op korte termijn ziet het er naar uit dat de koers van litecoin even een adempauze nodig heeft. Er is namelijk sprake van negatieve divergentie. Dit betekent dat de koers hogere toppen maakt, maar dat een indicator lagere toppen laat zien. In dit geval is de indicator de Relative Strength Indicator (of in het kort RSI).

Negatieve divergentie kan er op wijzen dat de koers van litecoin gaat dalen. Of dat dan ook gelijk 57 procent is laten we in het midden.

Wat kunnen we verwachten van de koers van litecoin?

Maakt litecoin voorafgaand aan de block halving nog hogere toppen? Of hebben we het hoogtepunt voorlopig gezien? Zoals altijd kijken we naar twee scenario’s: positief (bullish) en negatief (bearish).

Bullish
Mocht litecoin haar kruit nog niet hebben verschoten, dan vindt de koers waarschijnlijk weerstand tussen de 140 en 150 euro. Dit is in het verleden ook een belangrijke zone geweest. Op de grafiek is deze zone aangegeven met de rode balk.

Bearish
Maar daalt litecoin? Dan verwachten we dat de koers eerst nog ondersteuning vindt tussen de 88 euro en 92 euro. Deze zone hebben we in deze analyse besproken, en kan in het geval van daling van belang zijn.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.