portfolio bitcoin

Investeer 4 procent van je portfolio in bitcoin, levert 18,8 procent winst per jaar op

CoinShares heeft een rapport uitgebracht op 10 augustus waarin ze stellen dat bitcoin, als investeringsmiddel, zich beter laat vergelijken met een aandeel in een techstart-up, dan als digitaal goud. Kenmerkend aan een investering in een techstart-up is dat beleggers flink beloond worden als het werkt, maar mogelijk alles verliezen als ze falen.

Intrinsieke waarde van bitcoin

James Butterfill en Christopher Bendikse schreven het rapport getiteld A Little Bitcoin Goes a Long Way. In de intro staat:

‘De levensduur van Bitcoin is nu verdeeld over twee economische crises en komt voort uit de behoefte aan een onafhankelijke, digitale waardeopslag. De stap naar de wereldwijde investeringsfase komt op een moment dat investeerders worden geconfronteerd met grote uitdagingen in traditionele activaklassen, terwijl ze weinig diversificatievoordelen zien van bestaande alternatieve investeringen. Beleggers die op zoek zijn naar alternatieven, zijn begrijpelijkerwijs enthousiast over digitale activa die een niet-soevereine, programmeerbare waardeopslag bieden, met het potentieel om zich te beschermen tegen inflatie.’

Bitcoin levert jaarlijks meer op dan goud

‘Als het zijn potentieel bereikt, kan de waarde enorm zijn.’ Eigenlijk net als bij een techstart-up.

In tegenstelling tot veel experts die suggereren om 1 procent van een beleggingsportfolio in bitcoin te steken, stellen Butterfill en Bendikse voor om 4 procent aan cryptocurrency toe te wijzen. CoinShares deed een test door een gebalanceerde beleggingsportfolio in te richten waar bitcoin uiteraard onderdeel van is. Uit de analyse bleek dat bitcoin het geannualiseerde rendement vanaf 2015 met 9,7 procentpunt verbeterde, bijna het dubbele van vergelijkbare activa.

Hun 60/40 portfolio bestaat voor 60% uit aandelen en 40% uit obligaties. Die 4% (bitcoin/goud/etc) wordt dan van beide evenredig afgetrokken om het portfolio te diversificeren. Bij een normale 60/40 portfolio is de jaarlijkse opbrengst 9,1%, bij bitcoin 18,8%, een verschil van 9,7 procentpunt.

Dit is nog maar het begin

De timing van het rapport is overigens wel heel goed. Na een periode van extreme volatiliteit afgewisseld met een lange kalmte, is de bitcoin koers nu voor het eerst sinds een jaar ongeveer 12.000 dollar.

‘Bitcoin is een troef, maar staat nog in de kinderschoenen. Naarmate Bitcoin ouder wordt, wordt de robuustheid ervan verder bewezen, en het risico op mislukking beweegt steeds verder weg van nul. We denken dat investeerders het anders zullen gaan behandelen, waardoor bitcoin meer het macro-economische gedrag zal volgen.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.