Lightning Network van Bitcoin is veel groter dan je denkt

Het gaat goed met het Lightning Network, alle beschikbare data wijst erop dat er zich een gezond en levendig netwerk vormt. Investeerder Kevin Rooke keek onder de motorkap en ontdekte dat het Lightning Network waarschijnlijk nog groter is dan eerder werd gedacht.

‘Onnauwkeurige vergelijkingen en privacybeschermende functies maken het moeilijk om echt te begrijpen hoe groot het Lightning Network is.’

Mocht je niet weten wat het Lightning Network is, dan raden we aan om eerst dit artikel te lezen.

De cijfers achter Lightning

Data is nutteloos zonder een goed dashboard, en 1ML biedt het beste dashboard voor het Lightning Network. Volgens 1ML zijn er op dit moment 24.688 nodes, 64.577 kanalen en de netwerkcapaciteit is 2.272,89 BTC. Of je onder de indruk bent of niet, feit is dat deze cijfers alleen maar hoger zijn geworden. Maar Rooke zegt dat dit niet het hele vertelt:

‘Het Lightning Network is echter geen leenprotocol, een AMM of een waardeopslag. Bovendien is het idee dat Bitcoin opgesloten is op het Lightning Network op zijn best misleidend.’

Er zijn een aantal DeFi-protocollen die een veel hoger aantal BTC ‘vergrendeld’ hebben, en mensen vergelijken dat aantal ten onrechte met de capaciteit van het totale Lightning Network. In DeFi zijn de fondsen meestal vergrendeld en kunnen ze niet worden aangeraakt totdat bepaalde condities in een smart contract behaald zijn. In Lightning werkt dit anders.

Fondsen worden juist vrijgegeven

Andreas Antonopoulos schreef het boek Mastering the Lightning Network, en hierin staat dat fondsen die aan het Lightning Network worden toegevoegd niet zijn vergrendeld, ze worden juist vrijgemaakt. ‘Zodra een nieuw Lightning-kanaal wordt geopend, kunnen die fondsen in een oogwenk en vrijwel gratis overal op het Lightning Network worden verzonden.’

En over kanalen gesproken, Kevin Rooke schreef hierover op 28 juni:

‘Er zijn momenteel meer dan 51.800 kanalen die betalingen tussen 22.000 nodes routeren, en 21% van die Lightning Network-kanalen is in de afgelopen 30 dagen gemaakt.’

Groei is misleidend

Op het eerste gezicht lijkt een maandelijkse kanaalgroei van 21% indrukwekkend, maar het maken van nieuwe kanalen is een enigszins misleidende statistiek, omdat knooppunten vaak nieuwe kanalen openen en sluiten.

‘Een nauwkeuriger maatstaf voor de groei is dat het totale aantal kanalen op het Lightning Network met 10,8% is gestegen, of meer dan 5.000 kanalen in de afgelopen maand.’

Het mooie dashboard van 1ML ten spijt, de kracht van het Lightning Network is moeilijk in cijfers te vatten. Sommige nodes willen namelijk helemaal niet dat hun kanalen bekend worden, en dat is hun goed recht en kan zo ingesteld worden. Dit betekent dat ze ook niet in de ‘officiële’ cijfers worden opgenomen. Dit zijn zogenaamde privé-kanalen of non-advertised channels.

Meeste transacties zijn privé

De meeste transacties die plaatsvinden binnen het Lightning Network zijn privé. Pas op het moment dat een kanaal gesloten wordt tussen twee partijen worden de definitieve cijfers voor altijd bijgeschreven op de blockchain van bitcoin. Dat betekent dat het onmogelijk is om precies te weten hoeveel waarde er op een bepaalde dag door Lightning gaat. Of in totaal.

Rooke schat echter dat het jaarlijkse on-chain-volume bijna zes keer hoger is dan de waarde die LN volgens de bitcoin blockchain is geregistreerd:

‘Het Lightning Network is ontworpen om snelle en goedkope betalingen te doen, dus als er al $ 85 miljoen aan Bitcoin op het Lightning Network staat, zou het logisch zijn dat het jaarlijkse betalingsvolume minstens 6x hoger is, of minstens $ 510 miljoen.’

Wat zijn de ontwikkelingen?

Dat is een absoluut minimum, en nog steeds voelt het alsof het gebruik van LN in de kinderschoenen staat. In september wordt de bitcoin-wet van El Salvador van kracht en zal het hele land het Lightning Network gaan gebruiken. En houd er rekening mee dat ongeveer een kwart van het BBP van El Salvador afkomstig is van remittance, dus verwacht dat de El Salvadoriaanse diaspora ook het LN gaat gebruiken. Andere ontwikkelingen komen bijvoorbeeld van Jack Dorsey, de grote man bij Twitter:

Een van de laatste en gaafste ontwikkelingen komt van Anthony Ronning. Naast censuurvrij geld, directe betalingen, censuurvrije berichtenuitwisseling is en zelfs censuurvrije gegevens- en bestandsoverdracht voor LN. Ronning stuurt geluidsfragmenten via het netwerk, en bewijst hiermee dat bitcoin echt censuur kan bestrijden.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Hoe werkt het verzenden van btc via het lightning network?

    15 augustus 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.