Crypto directeur ontvoerd voor 1 miljoen dollar losgeld
In Toronto is woensdagavond de CEO van een cryptobedrijf ontvoerd tijdens de drukke avondspits. Dean Skurka, de directeur van WonderFi werd op klaarlichte dag gekidnapt. De daders duwden hem een voertuig in en vroegen om losgeld.
Later werd hij ongedeerd teruggevonden in Centennial Park, nadat er een miljoen dollar aan losgeld was overgemaakt.
Directeur is veilig
De politie kreeg rond 18.00 uur een melding van een ontvoering op de hoek van University Avenue en Richmond Street West, zo meldde een woordvoerder. Het onderzoek loopt nog, en de politie heeft verder weinig informatie vrijgegeven.
Skurka bevestigde aan de media dat hij betrokken was bij een “incident,” maar dat hij veilig is en dat het welzijn van de WonderFi-medewerkers op de eerste plaats staat. Hij benadrukte dat de fondsen en data van klanten veilig zijn gebleven.
Cryptocriminaliteit in opmars
Experts waarschuwen dat de ontvoering van Skurka geen geïsoleerd geval is. Jameson Lopp, mede-oprichter en beveiligingsexpert van Casa, een bedrijf dat zich richt op cryptobeveiliging, ziet een zorgwekkende trend.
Hij houdt fysieke aanvallen met als doel het stelen van crypto al zo’n tien jaar bij en zegt dat dit wereldwijd al de 171e keer is dat criminelen geweld gebruiken om crypto buit te maken.
Lopp legt uit dat de stijgende koers van Bitcoin de belangstelling van criminelen aantrekt. “Hoe hoger de koers, hoe meer criminelen geïnteresseerd raken in crypto en proberen uit te vogelen wat het oplevert om een fysieke aanval op een cryptobezitter uit te voeren,” zegt hij. Woensdag bereikte de prijs van bitcoin zelfs een recordhoogte van meer dan 75.000 Amerikaanse dollar.
Waarom criminelen mikken op crypto
De aantrekkingskracht van crypto voor criminelen is volgens Lopp logisch. Cryptovaluta zijn makkelijk mee te nemen en over te dragen, zonder dat je te maken hebt met de veiligheidsmaatregelen van banken of geldtransporten.
‘De gemiddelde cryptobezitter heeft vaak niet de beveiliging en privacy die hoort bij het risico van het bezit van zulke waardevolle digitale activa,’ zegt Lopp. Hierdoor zijn niet alleen prominente figuren, maar ook gewone mensen soms slachtoffer van dergelijke criminaliteit.
Desondanks benadrukt Lopp dat de meeste mensen zich geen zorgen hoeven te maken over dergelijke ontvoeringen, tenzij ze een bekende naam in de cryptowereld zijn. Veel prominente cryptoprofessionals, zelfs multimiljonairs, investeren volgens hem te weinig in fysieke en operationele beveiliging.
Opvallend is dat de ontvoering plaatsvond op dezelfde dag dat WonderFi positieve kwartaalcijfers publiceerde. Het bedrijf meldde een groei van maar liefst 153 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.