LSAT gebruikt verborgen laag van internet voor bitcoin betalingen

Je zou denken dat door alle paniek ontstaan door het coronavirus en de economische ineenstorting de ontwikkeling van bitcoins ecosysteem op een laag pitje komt te staan. Nee hoor, Olaoluwa Osuntokun van Lightning Labs bouwt gewoon door.

Hij kondigde ogenschijnlijk uit het niets een conceptspecificatie aan voor Lightning Service Authentication Tokens, ofwel LSAT.

Belangrijk voor iedereen

Is LSAT belangrijk? Of worden alleen de diehard maximalisten hier warm van? Het lijkt op zijn minst een specificatie van iets dat in de toekomst een enorme doorbraak zou kunnen zijn.

Toen het internet oorspronkelijk werd ontworpen, met name HTTP, voorzagen de architecten dat er een betalingslaag in het systeem zou kunnen worden ingebouwd. Destijds bestond er echter geen geschikt digitaal kassasysteem dat dit gemakkelijk maakte. De HTTP 402- of Payment Required -statuscode is dus praktisch nooit gebruikt.

Enkele decennia later hebben we echter een veelgebruikt digitaal betaalsysteem: Bitcoin. Daarnaast is er ook een nieuw netwerk ontstaan rond microbetalingen: het Lightning Network.

Lightning wordt onderdeel van internetprotocol

Beiden worden in een ongelooflijk tempo doorontwikkeld, waardoor deze statuscode eindelijk van nut kan zijn. De robuustheid, schaalbaarheid en snelheid van het Lightning Network biedt de mogelijkheid om sats aan te sluiten op het internetprotocol.

Het lijkt misschien niet op een belangrijke ontwikkeling, maar Donald Trump zou dit YUUUGE noemen. LSAT zet handmatige processen om in automatische API-aanroepen van wallets, mobiele apps, browsers en extensies. Als Lightning Labs dit verder kan ontwikkelen, implementeren en LSAT op grote schaal wordt toegepast, kunnen zowel ontwikkelaars als gebruikers hiervan profiteren.

Geen pixels en geen mailadressen

Osuntokun omschrijft dit het beste:

Lightning heeft het potentieel om te dienen als de facto betaalmethode om toegang te krijgen tot diensten en producten op het internet. In dit nieuwe web, in plaats van dat een gebruiker over het web wordt gevolgd met onzichtbare pixels om advertenties weer te geven, of gebruikers die hun e-mailadres moeten weggeven en zichzelf moeten onderwerpen aan een leven lang spam en tracking. Wat als een gebruiker kan betalen voor een service en in het proces een ontvangstbewijs krijgt dat kan worden gebruikt voor toekomstige authenticatie en toegang?

Hij gaat door:

In dit nieuwe web behoren e-mailadressen en wachtwoorden tot het verleden. In plaats daarvan worden cryptografische gegevens over de drager gekocht en door gebruikers gepresenteerd om toegang te krijgen tot diensten en producten. In dit nieuwe web dienen creditcards niet langer als poortwachter voor alle geweldige ervaringen die op internet zijn gecreëerd. LSAT’s maken de creatie mogelijk van een nieuw, meer mondiaal, meer privé, meer ontwikkelaarvriendelijk web.

Zoals jullie gewend van ons zijn, zullen we de ontwikkeling van LSAT blijven volgen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wanneer gaat er nu eens iets gepresenteerd worden dat werkt???

    1 april 2020