Ludieke koersindicator blijkt 95 procent accuraat!

Het is één van de best bekeken technische analyses op Tradingview. De Amerikaan Jacob Canfield heeft alle cryptogerelateerde tweets en uitingen van nieuwszender CNBC naast de bitcoinkoers gelegd. En dat blijkt een behoorlijk goede koersindicator te zijn.

 

Zonder enige logica de koers voorspellen

Vrijwel elke markt kent zo zijn indicators. Dat is meestal een gebeurtenis die niets te maken heeft met de betreffende markt, maar toch samenhangt met de koers.

De winnaar van de Super Bowl is bijvoorbeeld een bekende indicator voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Wint een team uit de NFL? Dan zal de beurs een flinke koersstijging doormaken. Wint een team uit de AFL? Dan kan je maar beter je aandelen dumpen… De logica hierachter? Die bestaat dus niet, maar toch is deze indicator 80% accuraat.

Ook voor de cryptomarkt is inmiddels een grappige indicator ontdekt. Deze is gebaseerd op tweets en uitingen van de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De CNBC-indicator is verbazingwekkend accuraat. Op de chart hieronder heeft de bedenker alle CNBC-tweets over de bitcoinkoers heen gelegd. Groene tweets zijn bullish, rode zijn bearish. Vrijwel iedere keer als de zender iets positiefs tweet gaat de koers met een noodgang omlaag.Klik op de vier pijltjes rechtsboven om te vergroten.

 

Hoe werkt dat dan?

Eigenlijk heel simpel: iedere keer als CNBC een negatief bericht over bitcoin plaatst gaat de koers omhoog. Schrijft de nieuwszender een positief bericht? Dan gaat de koers juist omlaag. In tegenstelling tot de meeste ludieke indicatoren heeft deze dus wel enigszins verband met de markt.

Vanzelfsprekend raden we niet aan om deze informatie echt te gebruiken tijdens het handelen in crypto’s. Het blijft alleen wel een erg grappige ontwikkeling. Canfield denkt te weten hoe het komt dat zijn vondst zo accuraat is:

 

De tweets van CNBC zijn eigenlijk een reflectie van de denkwijze van amateur daytraders. De meeste van hen denken namelijk op precies dezelfde manier. Houd je er dan ook nog eens rekening mee dat 90% van de daytraders alleen maar geld verliest? Dan is het cirkeltje rond.

 

Wat hij dus eigenlijk zegt is dat succesvolle traders zelden het sentiment van de markt volgen. CNBC legt vaak perfect vast wat het gros van de markt denkt. Wil je succesvol traden? Dan moet je dus precies het tegenovergestelde doen van wat CNBC zegt, aldus Canfield.

 

Hoe vaak klopt die indicator nou echt?

Vooralsnog lijkt de indicator voor 95 procent te werken.  Youtuber ‘I love Crypto’ legt de theorie hieronder nog eens uit en koppelt elke uitspraak aan de koers.

 

En wat voorspelt de CNBC-indicator voor vandaag?

CNBC werkt op dit moment aan een documentaire over bitcoin. Hierdoor zijn veel van hun tweets relatief neutraal. Gisterenavond tweette de Amerikaanse nieuwsoutlet echter een hele duidelijke bullish tweet. 

Wat zou deze tweet voor de koers betekenen? Spoiler: de koers is met 2 procent gedaald.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee.

 

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.