Bitcoin en cryptocurrency’s worden wettelijk betaalmiddel in Lugano, Zwitserland

Zo komt het wel heel dichtbij. De Zwitserse stad Lugano volgt El Salvador door bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. Niet alleen bitcoin, maar ook Tether en LVGA worden toegestaan als wettig betaalmiddel.

Lugano heeft ook een Plan B

Verschillende medewerkers van de Zwitserse stad en van Tether namen het podium om het nieuws te delen.

Zoals de titel van de video wellicht al weg gaf, Lugano noemt dit hun versie van Plan B. Er werd onder andere aangekondigd dat In de nabije toekomst \burgers en bedrijven van Lugano Bitcoin, Tether en LVGA kunnen gebruiken om goederen, diensten en belastingen te betalen. LVGA is een lokale token om punten mee te sparen.

De situatie lijkt op die in El Salvador: omdat deze crypto´s een legale status hebben verkregen, moet elke burger en elk bedrijf hiermee kunnen betalen in Lugano. Dat betekent dus automatisch dat instanties dit moeten ondersteunen. Wanneer burgers crypto-activa als valuta gebruiken, kan het geld via een externe tussenpersoon omgezet worden in Zwitserse franken.

Dollars in Europa

Verwacht wordt dat Tether zijn bekendste wapenfeit zal inzetten: USDT. Dit is de bekendste munt van Tether, deze stablecoin is gebaseerd op de Amerikaanse dollar. Dit brengt de rare situatie dat je met een soort Amerikaanse dollar in Europa belasting kan betalen.

Maar Tether biedt ook euro’s, offshore Chinese yuan en goud, met respectievelijk de volgende tokens: EURT, CNHT en XAUT. Wellicht dat Tethers versie van de euro ook wordt geaccepteerd.

Lugano wil winnen

Verschillende regio´s van Zwitserland bestempelen zichzelf als blockchainhub van Europa, maar er kan er maar één de winnaar zijn en Lugano hoopt met deze beslissing een voorsprong te nemen. Tether wil samen met Lugano laten zien dat blockchain binnen lokale gemeenschappen goed bruikbaar is. In het persbericht staat dat de samenwerking tether’s ‘eerste grootschalige stedelijke praktische use-case’ zou markeren.

Meer dan een betaalmiddel

De Zwitserse stad richt zich ook op het helpen van bedrijven bij het integreren van betalingsoplossingen voor stablecoins, en is van plan om gebruik te maken van Bitcoin’s Layer 2 Lightning Network om schaalbaarheid te bereiken. Luganfo en Tether hebben ook de wens voor verschillende andere initiatieven gedeeld, waaronder het creëren van een blockchain-bedrijfshub en een fonds voor start-ups. Daarnaast is Lugano van plan om groene energie te gebruiken voor het minen van bitcoin.

Slimmere stad

Michele Foletti, burgemeester van Lugano, zei dat de stad investeerde in haar toekomst door middel van het partnerschap. Hij legde uit dat Lugano sterk gelooft in het potentieel van blockchain en dat de samenwerking zou helpen om “een betere en meer open, transparante en slimme stad” te bouwen.

Paolo Ardoino, CTO van Tether, zei dat Tether ernaar uitkijkt dat Lugano “een model wordt voor wereldwijde acceptatie” van cryptocurrency-technologie, en merkt op dat het bedrijf hoopt alle bedrijven te helpen in de toekomst gebruik te maken van blockchain.

Lugano is de grootste stad van het Italiaanssprekende kanton Ticino in Zuid-Zwitserland. Verder is de stad Lugano de hoofdplaats van het district Lugano en met 65 duizend inwoners, is het de negende grootste stad van Zwitserland.

Zug accepteert bitcoin en ethereum

De keuze om met Tether in zee te gaan, is bijzonder. Zeker omdat Zug, een andere Zwitserse provincie, het heel anders aan heeft gepakt. Vorig jaar werd bekend dat bewoners en bedrijven in Zug hun belasting met bitcoin en ethereum kan betalen.

Zug werkt hiervoor samen met Bitcoin Suisse. Dit Zwitserse cryptobedrijf zorgt ervoor dat de betalingen van inwoners en bedrijven omgezet worden in Zwitserse franken. Ofwel, iedereen kan met cryptocurrency betalen, maar onder de streep ontvangt Zug fiatgeld, net als Lugano dus.

De provincie Zug heeft ook (net als Lugano) een gelijknamige hoofdstad, en in de stad Zug kan al sinds 2016 met bitcoin belasting betaald worden. De Zwitserse gemeenten Zermatt en Chiasso accepteren de cryptocurrency ook voor kleinere belastingbetalingen.

En in Nederland… wat denk je zelf…


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Jerrymie

  Waarom moet vpro staan ik woord nu 2 jaar lang lastig gevallen.
  Gehackt en misbruikt voor een door iemand ik krijg steeds te horen David je email wordt al gebruikt dan me gsm nummer niet alleen btc meer veel meer.

  Nou ik ben met opnames bezig voor de verandering eo.
  RTL 5 2017 Hour of power ik heb ook biografie geschreven.
  Bekijk http://www.cip.nl dan Cip + interview maar me leven word ook geleid door een id hacker ik heb alles aan gedaan.
  Kun je directie zeggen dat ik leven terug wil ook me wallets.

  5 maart 2022