Makers gijzelsoftware veroordeeld tot taakstraf

In Rotterdam zijn twee hackers door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Zo meldt het ANP. De hackers krijgen deze straf opgelegd voor het ontwikkelen en gebruiken van gijzelsoftware. Slachtoffers moesten bitcoin betalen om van die software af te komen.

Computers gijzelen voor cryptocurrency

Tussen 2014 en 2015 gijzelden de hackers minstens 1259 computers met hun gijzelsoftware. Werd een computer gehackt? Dan kon de eigenaar niet meer bij zijn of haar bestanden totdat losgeld betaald werd.

Voor het vrijgeven van een computer moesten de slachtoffers één bitcoin betalen. In totaal hebben bijna honderd slachtoffers dat dan ook gedaan. In de periode stond de bitcoinkoers relatief laag. De waarde van bitcoin bedroeg op 1 januari 2015 ruim 280 dollar.

Volgens het ANP hebben de hackers ieder minimaal 10.000 euro aan de computergijzelingen verdiend. Dat is waarschijnlijk aan de hand van de koers in de periode tussen 2014 en 2015. De bitcoins hebben vandaag namelijk een totale waarde van bijna 700.000 euro.

Uit andere berichtgeving weten we dat het Openbaar Ministerie in beslag genomen bitcoin altijd direct verkoopt. De kans dat de hackers nog iets zullen terugzien van hun koerswinst is dus klein.

Het Openbaar Ministerie heeft hier een speciaal bitcoinadres voor. Geïnteresseerd? Bekijk het adres op blockchain.info

Lagere straf dan geëist

Het Openbaar Ministerie had eerder een jaar celstraf en een taakstraf van 240 uur tegen de hackers geëist. De rechter is niet meegegaan in deze eis. De rechter heeft om verschillende redenen geen celstraf opgelegd. De voornaamste reden is het feit dat de mannen volledig hebben meegewerkt aan het politieonderzoek.

Daarnaast speelde mee dat de hackers van 21 en 25 jaar nog geen strafblad hadden. Ook heeft de rechter er rekening mee gehouden dat de mannen erg lang op hun straf hebben gewacht. Het heeft bijna drie jaar geduurd voor er een uitspraak in de zaak kwam.

Big business voor criminelen

Gijzelsoftware is een relatief nieuw verschijnsel. Toch gaat het om een miljoenen industrie. Zo valt te lezen op bankinfosecurity.com. Volgens de website is er in een periode van twee jaar ruim 16 miljoen dollar bij slachtoffers afhandig gemaakt. In totaal zouden er in diezelfde periode bijna 20.000 mensen het slachtoffer zijn geworden van gijzelsoftware.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.