Maleisië sluit bitcoin als wettig betaalmiddel voorlopig uit
Maleisië heeft geen intentie om bitcoin op korte termijn te erkennen als wettig betaalmiddel. Zo gaf de zittende minister van financiën, I Mohd Shahar Abdullah, aan in het parlement op donderdag. In tegenstelling tot de geruchten lijkt het er dus op dat Maleisië El Salvador voorlopig nog niet achternagaat.
Minister van financiën geen fan
“Cryptocurrency’s als bitcoin zijn niet geschikt als betaalmiddel vanwege verscheidene beperkingen”, adus Shahar Abdullah. Waarmee de minister van financiën van Maleisië lijkt te doelen op de volatiliteit, maar ook de transactiecapaciteit van bitcoin. Wat veel mensen niet weten is dat bitcoin op meerdere manieren, waaronder met het Lightning Netwerk, kan opschalen.
De uitspraken van de minister van financiën komen daags na de plannen van de minister van communicatie van Maleisië. Laatstgenoemde wilde bitcoin en de rest van de industrie legaliseren om de participatie van de jeugd in de industrie te verhogen. Na de duidelijke teksten van Shahar Abdullah lijkt de kans klein dat de plannen van de minister van communicatie de eindstreep halen.
Digitaal centralebankgeld wel een optie voor Maleisië
Bitcoin als wettig betaalmiddel in Maleisië lijkt op dit moment ver weg, maar het land is wel met innovatie bezig. Maleisië onderzoekt actief de mogelijkheden van digitaal centralebankgeld. “Het groeiende technologie- en betaallandschap hebben de Bank Negara Malaysia (centrale bank van Maleisië) ertoe bewogen om actief de potentie van digitaal centralebankgeld te onderzoeken”, aldus Shahar Abdullah over digitaal centralebankgeld.
Hiermee voegt Maleisië zich bij een lange lijst van landen die met eenzelfde proces bezig zijn. Digitaal centralebankgeld geeft centrale banken de mogelijkheden om de economie nog meer te controleren en sturen. Denk bijvoorbeeld aan individuele rentes, geld dat je voor een bepaalde datum moet uitgeven of enkel voor bepaalde doeleinden mag gebruiken.
In dezelfde schuit als Honduras
Dit is onderhand ook het geval in Honduras. Het land leek bitcoin om te willen dopen, maar de centrale bank stak daar een stokje voor. Hiermee is een voorlopige legalisering van de tafel. Ze kijken wel, net als Maleisië, naar een digitale valuta voor de bank.
Digitaal centralebankgeld is extra monetair gereedschap voor de overheid. In hoeverre we daar blij mee moeten zijn en of het landen daadwerkelijk vooruit gaat helpen moeten we afwachten. Ongedekt fiatgeld bestaat op wereldwijde schaal in principe pas sinds 1971, nadat de Verenigde Staten definitief de goudstandaard losliet. Je kunt daarom stellen dat ook het moderne fiatgeld een experiment is, waarvan nog maar moet blijken of het de mensheid vooruithelpt.