Drie nieuwe blockchainwetten officieel van kracht in Malta

De drie blockchainwetten die Malta heeft aangenomen zijn nu officieel van kracht. Dat maakte nieuwswebsite Malta Today bekend op woensdag 4 juli. De drie wetten zorgen er onder andere voor dat investeerders beter beschermd worden tegen frauduleuze ICO’s.

De wetten zijn eind juni aangenomen door het parlement. Sinds 4 juli zijn deze officieel van kracht. Silvio Schembri is Minister van Financiën, Digitale Economie en Innovatie in Malta. Hij is verheugd met de laatste ontwikkelingen:

‘Malta is de eerste jurisdictie ter wereld die meer rechtszekerheid biedt op het gebied van distributed ledger technology.’

Wat houden de drie wetten in?

Eind juni werden drie verschillende wetten aangenomen. Het gaat om de volgende wetten:

  • Virtual Financial Assets Act. Deze wet beschermt investeerders tegen kwaadwillige ICO’s. Startups die een ICO willen uitgeven zijn vanaf nu verplicht om een gedetailleerd whitepaper openbaar te maken. Daarnaast moeten deze startups hun financiële geschiedenis delen.
  • Malta Digital Innovation Authority Act. Deze wet reguleert de cryptomarkt en de blockchainmarkt in Malta. Er komt een nieuw orgaan die de blockchainmarkt controleert. Dit nieuwe orgaan heet de Malta Digital Innovation Authority. Het doel van dit orgaan is om regelgeving transparant te maken en nieuwe innovaties te stimuleren.
  • Technology Arrangements and Services Bill. Deze wet reguleert het uitgeven van licenties voor blockchainbedrijven in Malta. Het gaat hier ook om het registreren van cryptocurrency exchanges op het eiland.

Wordt Malta het beloofde blockchainland?

Met de nieuwe wetten is Malta hard op weg om meer zekerheid te bieden op het gebied van blockchain. Verschillende cryptocurrency exchanges hebben zich hierdoor zelfs al gevestigd op het eiland. Onder andere OKex, Binance en BitBay werken nu bijvoorbeeld vanuit Malta.

Daarnaast test Malta een systeem om onderwijsgegevens op de blockchain te zetten. Inwoners moeten hiermee in staat zijn om diploma’s en cijferlijsten te delen op de blockchain. De pilot loopt tot augustus. Is het een succes? Dan wordt Malta misschien wel het eerste land waar inwoners hun diplomagegevens op de blockchain kunnen opslaan.

Met het aannemen van de nieuwe wetten loopt Malta samen met landen als Zwitserland voorop met het reguleren van de cryptomarkt. We zijn benieuwd wat de ontwikkelingen voor gevolgen hebben.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.