Man krijgt gevangenisstraf voor peer2peer verkoop bitcoin
Bitcoin kopen en verkopen, al dan niet via een broker, app of peer2peer is legaal. Toch? Mark Alexander Hopkins verkocht bitcoin online via een peer2peer website en nu moet hij voor 15 maanden de gevangenis. Kennelijk omdat hij geen landelijke vergunning had en aan de verkeerde verkocht. Dit is zijn verhaal.
Wat is peer2peer Bitcoin?
Er is wel wat achtergrond informatie nodig. Hopkins verkocht zijn bitcoins een paar jaar geleden niet via een beurs zoals Kraken, een broker zoals BTC Direct of een app zoals BLOX. Hij maakte gebruik van peer2peer websites. Dit is een soort online marktplaats waar kopen en verkoper elkaar kunnen vinden en fiatgeld kunnen inwisselen voor bitcoin en vice versa.
Bij een peer2peer transactie is dus geen derde partij betrokken bij de handel in bitcoin.
Er is een vrij onbekende wet in de Verenigde Staten die geïnterpreteerd kan worden als maximaal 5 jaar gevangenis vanwege een bitcoin peer2peer transactie. Het Amerikaans FInancial Crimes Enforcement Network (FinCen) heeft hiervoor wet 18 USC 1960.
Hopkins is Doctor Bitcoin
Hopkins is actief in bitcoin sinds 2011 en is ook bekend onder de naam Doctor Bitcoin. Hij deelt zijn verhaal op Twitter.
Hij zegt:
“Een van de manieren waarop ik heb geleerd om te netwerken met bitcoiners, is door een advertentie te plaatsen op de OTC-handelsborden die Bitcoin te koop aanbieden. Toen ik een fulltime journalist was, was het een geweldige manier om te leren wie de bitcoiners. Toen ik overstapte naar consulting, was het een geweldige lead-gen.”
Bitcoin verkocht aan geldezel Nigeriaanse loterijscam
In 2019 had hij het financieel moeilijker en tijdens de pandemie werd dat nog erger. Hij merkte dat bitcoin verken via over-the-counter (OTC) “een geweldige manier was om de eindjes aan elkaar te knopen terwijl ik mijn volgende ding vond.”
Maar wat bleek, een van de kopers bleek een geldezel te zijn van een Nigeriaanse loterijscam. Eind juni 2021 bekende Hopkins schuldig te zijn voor het opereren van een illegale geldwisselkantoor.
“Deze beklaagde negeerde de federale wet en stond fraudeurs toe om Bitcoin te gebruiken om onder de radar van wetshandhaving te opereren”, zei aanklager Prerak Shah. “We zijn vastbesloten om de Bitcoin-markt te ontdoen van iedereen die willens en wetens criminele actoren helpt illegale winsten in crypto-wallets te stoppen.”
35 jaar gevangenisstraf voor Hopkins én zijn vrouw
Maar voordat het zo ver was, werd hij van zijn bed getild door vijftien agenten. Er werd voor 60.000 dollar aan apparatuur meegenomen. Toen hij later in gesprek ging met de agenten dacht hij er van af te zijn. Hij was immers niet direct betrokken bij de Nigeriaanse scam. Maar niet veel later moest hij zich melden bij de openbare aanklager.
Het nieuwsplatform van BTC Direct, waarop jij nu dit artikel leest, gaat veranderen. De website wordt overgenomen door onze partner BLOX. Hierdoor gaan een aantal dingen veranderen. Benieuwd wat? Klik dan op de afbeelding of deze link: https://nieuws.btcdirect.eu/btc-direct-nieuws-wordt-blox-nieuws/
Omdat hij zijn bankrekening deelt met zijn vrouw, hing beiden een gevangenisstraf van 35 jaar boven het hoofd, tenzij hij een deal sloot. Hopkins heeft kinderen en koos er daarom voor om schuld te bekennen. Op deze manier wordt zijn vrouw een gevangenisstraf bespaard.
Wat staat in zijn schuldbekenning?
In de schuldbekentenis staat dat Hopkins toegaf dat hij een bedrijf had dat tegen betaling Amerikaanse dollars in cryptocurrency, voornamelijk Bitcoin, had omgezet. Hij stuurde vaak BTC naar de cryptowalletsvan klanten zonder extra stappen te ondernemen om de bron van het geld te verifiëren.
Ook valt te lezen dat hij verder weinig weet van wat die scammer van de Nigeriaanse lotto verder deed. Maar Hopkins gaf toe dat hij de scammer adviseerde transacties onder de 9.500 dollar te houden.
In diezelfde bekentenis staat dat Hokpins in een jaar 37 transacties uitvoerde voor de geldezel, waarbij tussen de 550.000 en 1,5 miljoen dollar werd omgezet.
Laatste dag als vrije man
Op dit moment wil Hopkins niets meer delen over de zaak. Dat komt later zegt hij. Vandaag geniet hij van zijn laatste dag als vrije man.
Hij sluit zijn twitterdraad af met dat crypto-twitter een bubbel is en dat veel dingen die daar gedeeld worden vreemd zijn voor de rest van de wereld. Daarnaast maakt hij zich grote zorgen over dat de overheid steeds meer privacy inperkt en dat het justitioneel systeem kapot is.
En het beangstigende is dat hij niet eens belangrijk is. Hij zegt:
Ik ben een niemand.
Ik ben Ross niet. Ik zat niet op het dark web.
Ik ben Eduard niet. Ik werkte niet voor de NSA.
Ik ben Julian niet. Ik heb geen nationale geheimen gebroken.
Ik ben gewoon een gewone bitcoiner die ze in het vizier kregen.