Man opzoek naar 8.000 bitcoin in een vuilstort

Het leven van James Howells veranderde nadat hij een harde schijf weggooide die naar zijn idee leeg was. Maar tegelijkertijd was deze harde schijf cruciaal om toegang te krijgen tot 8.000 bitcoin. Negen jaar later is Howells vastberaden om zijn bitcoin, die momenteel ongeveer 180 miljoen euro waard zijn, terug te vinden.

Het plan van James Howells

Voor bijna tien jaar hebben de lokale autoriteiten de verzoeken van Howells om de vuilstort te betreden afgewezen. De nu 36-jarige Welshman heeft echter een plan om zijn bitcoin-kapitaal terug te vinden. Howells heeft namelijk voor bijna 11 miljoen euro aan kapitaal opgehaald om zijn zoektocht te financieren. Hij hoopt dat een presentatie van zijn plan aan de raad ervoor zorgt dat hij toestemming krijgt om de vuilstort te betreden.

Het enige probleem voor Howells is dat er ongeveer 110.000 ton aan vuilnis op de stortplaats ligt en het nog maar de vraag is of zijn harde schijf het al die jaren overleefd heeft. De harde schijf heeft in negen jaar tijd waarschijnlijke vele stormbuien en mogelijk zelfs sneeuw en vrieskou mee moeten maken in Wales. Maar hoe wil Howells zijn harde schijf vinden in een gebied met 110.000 ton aan afval?

Combinatie van mensen, robothonden en kunstmatige intelligentie

James Howells is een voormalig IT-specialist en dat werkt in dit geval in zijn voordeel. Hij gelooft namelijk dat het mogelijk is om met een combinatie van menselijke sorteerders, robothonden en door kunstmatige intelligentie gedreven machines de harde schijf te vinden. Op basis van de vorm van toestemming die hij van de autoriteiten krijgt, heeft Howells twee plannen om zijn bitcoin te vinden.

Naar zijn eigen schatting duurt de langste versie van het plan drie jaar, waarin hij en zijn team de hele stortplaats kunnen afzoeken. Die versie van het plan zou ongeveer 11 miljoen euro kosten. Een afgeschaalde versie van het plan kost Howells waarschijnlijk rond de 6 miljoen euro en neemt 18 maanden in beslag.

Howells heeft het voor elkaar gekregen om een team van acht experts te verzamelen die gespecialiseerd zijn in sorteerwerk op basis van kunstmatige intelligentie, het doorzoeken van afvalbergen, afvalmanagement en data-extractie.

Robothonden als beveiliging

Om te voorkomen dat andere mensen er als een dief in de nacht vandoor gaan met de bitcoin van Howells, wil hij ook robothonden inhuren. De robothonden van Boston Dynamics moeten vervolgens in de nacht het terrein bewaken tegen inbrekers en overdag op zoek gaan naar objecten die op de harde schijf van Howells lijken.

Het levert een situatie op die doet denken aan de aflevering “Metalhead” van de serie Black Mirror, waarbij een groep vergelijkbare robothonden de wereld overneemt. Oorspronkelijk moeten ze ook een goede rol vervullen, maar na verloop van tijd gaat dat uiteraard mis en veranderen de robothonden in moordmachines.

Het angstaanjagende in dit geval is dat de robothonden van Boston Dynamics bijna een identieke kopie zijn van de robots uit Metalhead. Mocht Howells de benodigde toestemming krijgen en het plan doorzetten, dan gaan we deze vergelijking ongetwijfeld vaker terugzien. Het wordt hoe dan ook interessant om het verhaal van Howells te blijven volgen.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Wat me nog vaak verbaast is het volgende: “In werkelijkheid stonden er 8.000 bitcoin op de harde schijf in kwestie.”
  Bitcoins staan nooit op een harde schijf. Bitcoins “staan” op de bitcoin blockchain, met name het saldo van alle verrichten op een bepaald publiek adres op de bitcoin blockchain. De privé sleutels van dit publieke adres zullen op deze harde schijf staan.

  27 juli 2022
  • Hoi Kris!

   Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, scherp van je!

   Zal het meteen aanpassen.

   Vriendelijke groet,

   Kasper Wienk

   27 juli 2022
  • Nee, er wordt niet gezegd dat er 8000 bitcoin in de hardeschijf zitten. Deze ma heeft de hardeschijf nodig om toegang te hebben tot zijn bitcoin,s

   27 juli 2022
 • Wat een klinkklare onzin weer

  27 juli 2022
 • James Howells is een voormalig IT-specialist,; niet slim om je keys alleen op 1 harde schijf te bewaren…………😖😭😓

  Niet alleen door zijn “weggooi”fout ,maar er kan altijd wat mis gaan met een schijf waardoor je niet bij je keys/gegevens kunt komen.

  Het is wel slim om je belangrijke keys/gegevens te bewaren op verschillende media dragers (van cd tot USB stick, (niet laten rondslingeren natuurlijk)). ik vertrouw die Ledger wallets voor geen meter; sorry aanname/onderbuikgevoel….

  Gegevens/keys (1 x per half jaar of vaker)verversen is ook slim.

  Het kan je een vermogen schelen ☺!!!

  28 juli 2022