Dit is hoe altcoin Mantra ineens 90% van zijn waarde verloor
Wie zei dat zondag een rustige handelsdag is? De OM-token van het project Mantra verloor in een paar uur maar liefst 90% van zijn waarde. Een flinke klap voor dit project, dat nog niet zo lang geleden werd gezien als veelbelovend. Wat ging er mis?

Van piek naar dieptepunt
Nog in januari van dit jaar stond de OM-token op een bescheiden 0,0158 dollar. Maar de munt maakte een bizarre groei door en piekte eerder dit jaar op 9 dollar. Op 13 april was daar ineens niets meer van over: de prijs donderde van boven de 6 dollar naar 0,37 dollar in een paar uur tijd. Inmiddels schommelt de prijs rond de 0,78 dollar, nog steeds 93% lager dan de hoogste koers ooit.

De geruchtenmachine draaide direct op volle toeren. Sommige investeerders beschuldigden het Mantra-team ervan massaal hun eigen tokens te verkopen (ook wel ‘dumpen’ genoemd). Maar Mantra zelf ontkent dat stellig.
Volgens Dustin McDaniel, de community-leider van Mantra, ligt de oorzaak bij roekeloze liquidaties. Dit zijn grote, gedwongen verkopen van posities door een exchange.
In een livegesprek op X noemde mede-oprichter John Patrick Mullin de situatie “ongekend” en zei hij dat ze nog bezig zijn uit te zoeken wat er precies gebeurd is. “Ik werd hier vanochtend mee wakker,” aldus Mullin. “We zijn nog volop aan het onderzoeken wat hierachter zit.”
Binance wijst naar twee oorzaken
Ook Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, mengde zich in de discussie. Volgens Binance komt de crash vooral door twee dingen:
- Massale liquidaties van OM-posities bij vooral Bybit en andere exchanges.
- Veranderingen in de OM-tokenomics. Mantra heeft namelijk de hoeveelheid OM-tokens in omloop verdubbeld: van 888 miljoen naar bijna 1,8 miljard. Daarbij werd de jaarlijkse inflatie verhoogd naar 3% om stakers meer beloningen te kunnen geven.
Binance zegt dat ze hier al sinds oktober maatregelen voor nemen, zoals het beperken van de handelshefboom en het tonen van waarschuwingsmeldingen bij het kopen van OM.
Wat nu?
De schok is groot. Er is voor meer dan 227 miljoen dollar aan OM verkocht in één dag. Investeerders maken zich zorgen: hoe zit het met de munten die nog in handen zijn van het Mantra-team? Om vertrouwen terug te winnen, lijkt een terugkoop van tokens vanuit de markt een logische stap.
De markt voor ‘real-world assets’ (RWA), waarin Mantra actief is, groeit snel en de concurrentie is moordend. In deze spannende altcoin-periode willen investeerders niet vastzitten in een project dat slecht wordt aangestuurd.
Dit is weer zo’n typisch voorbeeld van hoe snel de cryptomarkt kan omslaan. Een project kan binnen een paar maanden van ster naar kelderbox gaan. Let dus altijd goed op wat er speelt bij een munt waarin je investeert.
Lees het nieuws, check veranderingen in het beleid en wees kritisch bij enorme koersstijgingen.
Wil je meer van dit soort crypto-updates in heldere taal? Download de app en volg BLOX!