Oud-directeur Facebook start Bitcoin lightning network bedrijf

Voordat de naam van Facebook veranderde in Meta, stond David Marcus al aan het hoofd van alle cryptocurrency-plannen van het social mediabedrijf. In november leverde hij echter zijn contract in, en lang werd er gespeculeerd wat zijn volgende stap zou zijn.

Inmiddels is bekend geworden dat hij zich volledig richt op bitcoin. Zijn nieuwe bedrijf Lightspark richt zich op de mogelijkheden die het lightning network biedt.

Ervaring, kennis en kunde

Na zijn vertrek bij Facebook in november speculeerden veel insiders waar David Marcus (red: geen familie van schrijver) zou landen. Het zou zonde zijn als iemand met zijn kwaliteiten en ervaring een paar jaar zou backpacken of op de bank zou hangen. Voordat Marcus het hoofd werd van het cryptocurrency Libra-project van Facebook, stond hij namelijk aan het hoofd van Facebook Messenger en Paypal.

Gisteren deelde hij enkele details over zijn volgende bedrijf Lightspark, dat zal voortbouwen op het Lightning-netwerk van Bitcoin.

Het bedrijf heeft vreemd genoeg geen financieringsbedragen bekendgemaakt, maar deelt dat hun eerste ronde mede wordt geleid door a16z Crypto en Paradigm met deelname van Thrive Capital, Coatue, Felix Capital, Ribbit Capital, Matrix Partners en Zeev Ventures.

Perfecte timing

Je zou kunnen stellen dat de timing slecht is, aangezien bitcoin en de rest van de cryptomarkt de afgelopen weken flinke verliezen hebben geleden. Stel dat de bitcoin koers blijft zakken en er werkelijk een lange bearmarkt komt, dan kan dat leiden tot verminderde interesse van beleggers en een kleinere potentiële wervingspool.

Maar iedereen die werkt of heeft gewerkt in de crypto-industrie weet dat het tegenovergestelde waar is. Het geld wordt wellicht verdiend in de bullmarkt, maar de echte ontwikkeling vindt plaats in de bearmarkt. In deze periode kan in alle rust teruggeblikt worden op de bullmarkt om er lering uit te trekken. Ook biedt de bearmarkt de mogelijkheid om verder te kijken dan hoe morgen geld te verdienen, het beleid wordt hierdoor minder reactionair en meer gericht op visie.

Weinig details bekend

Marcus zal de rol van CEO op zich nemen, en een aantal andere ex-Facebook medewerkers van zijn cryptoteam zullen leidinggevende functies bekleden.

Details zijn schaars over wat de startup nou precies van plan is. In een kort bericht op de website staat dat de startup ernaar streeft “de mogelijkheden en het nut van Bitcoin te verkennen, te bouwen en uit te breiden.”

Wat is het Lightning Network van Bitcoin?

Het lightning network van Bitcoin zorgt voor goedkopere en snellere transacties dan het basisnetwerk toelaat, waardoor het een ideaal platform is om te gebruiken voor betalingen en gedecentraliseerde apps.

Dit wordt een off-chain oplossing genoemd. Met andere woorden: via het lightning network vinden transacties niet plaats op de blockchain, in plaats daarvan vind je transacties terug in een laag over de blockchain.

Maar waarom dan buiten de blockchain? De Bitcoin blockchain in zijn huidige vorm kan maximaal zeven transacties per seconde verwerken. Ter vergelijking: het betaalprotocol van Visa kan naar verluidt 24.000 transacties verwerken.

Daarnaast vergt het toevoegen van nieuwe transacties aan de blockchain sats, energie en rekenkracht. Als bitcoin ooit wil uitgroeien tot het betalingsnetwerk van de hele wereld, dan moet dat technisch wel mogelijk zijn. Naast het feit dat bitcoin de capaciteit niet heeft, kost het ook veel energie als elke transactie op de blockchain verschijnt.

En daar komt het Lightning Network om de hoek kijken.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.