Marktaandeel Binance dondert omlaag

Het is je vast niet ontgaan dat Binance er na het omvallen van FTX in november 2022 in slaagde om zijn marktaandeel drastisch uit te breiden. In de vlucht naar veiligheid kozen opvallend veel mensen voor het handelsplatform van CEO Changpeng Zhao, dat in principe ook niet bekendstaat om zijn transparantie en betrouwbare karakter. Nu lijkt het marktaandeel van de beurs langzaam terug te vallen, maar dat is “geen punt van zorg” voor het handelsplatform van de flamboyante Zhao.

15 procent omlaag

Binance verloor bijna 15 procent aan marktaandeel in de afgelopen maanden. Ondanks dat heeft de beurs niet het gevoel dat het moet ingrijpen en iets moet doen om dat verloren terrein terug te winnen. In de spothandel had Binance in februari nog 62 procent van de markt in handen.

Dat is deze maand gedaald tot ongeveer 47 procent. De spothandel op een exchange gaat over de aankoop van echte Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Derivaten en dergelijke vallen buiten deze categorie.

Het handelsplatform van Changpeng Zhao mag dan 15 procent van de spotmarkt kwijt zijn, maar het blijft nog altijd de grootste van de wereld. Grappig genoeg lijkt Binance vooral blij met de toegenomen concurrentie.

“We hebben een groot deel van de markt nu. Om die reden hebben we niet het geval dat we meer nodig hebben. Sterker nog, we willen meer concurrentie. Concurrentie is goed voor de markt. Goed voor de industrie”, aldus Patrick Hillmann, het hoofd van de strategie-afdeling van Binance.

Waarom daalt het marktaandeel van Binance?

De reden voor het dalen van het marktaandeel van Binance is redelijk eenvoudig te vinden. Tot voor kort was het namelijk mogelijk om praktisch gratis Bitcoin te verhandelen op de beurs. Lange tijd hielden ze een zero-fee policy op verschillende Bitcoin-handelsparen aan.

Hier koos het handelsplatform van Changpeng Zhao voor op het moment dat andere beurzen tijdens de bearmarkt juist een moeilijke periode doorgingen. Terwijl de rest van de markt moest bezuinigen, liet Binance zijn spierballen zien door de handelskosten op Bitcoin tijdelijk weg te nemen.

“We hadden de val in ons marktaandeel al verwacht op het moment dat we de handelspromotie op Bitcoin beëindigden”, aldus een woordvoerder van Binance tegenover The Block. “We maken ons hier echter geen zorgen om. Want onze financiële prestaties blijven sterk.”


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.