Hoe gaat het met de cryptocurrency van de Marshalleilanden?

Naar eigen zeggen zijn de Marshalleilanden het eerste land met een soevereine cryptocurrency. Maar hoe gaat het daar nu eigenlijk mee?

Eigen cryptomunt voor 60.000 inwoners

De Sovereign (SOV) is een cryptomunt die bedoeld is voor de ongeveer 60.000 inwoners van de Marshall Eilanden. De munt is ontwikkeld door het softwarebedrijf SFB Technologies.

Met net meer inwoners dan Den Helder heeft de eilandengroep logischerwijs geen centrale bank. De eilandengroep in de Stille Oceaan is dan ook afhankelijk van de grillen van de Amerikaanse dollar.

Betalen met de Amerikaanse dollar werkt prima, maar er zijn ook nadelen. Zo zijn de Marshall Eilanden kwetsbaar als er onrust op de internationale markten heerst. Daarnaast versturen veel inwoners buitenlandse transacties. Via verschillende diensten betaal je al gauw een commissie van tien procent voor zo’n transactie.

Daarom aanvaardde het parlement van de Marshalleilanden twee jaar geleden een wetsvoorstel om een eigen nationale cryptocurrency in te voeren. Hilda Heine was op dat moment president van de Republiek der Marshalleilanden: ‘Het invoeren van een eigen valuta naast de Amerikaanse dollar is een historisch moment voor ons volk. Op deze manier zijn we weer een stap dichterbij om onze nationale vrijheid te uiten.’

Nog niet officieel gelanceerd

Sindsdien werkt het land toe naar de officiële lancering van de cryptocurrency. De munt is namelijk nog niet uitgegeven.

Peter Dittus is de mede-oprichter van SFB Technologies, het softwarebedrijf achter SOV. In een interview met Decrypt vertelt hij over de voortgang van het project. Dit bedrijf ontvangt 7,5 procent van de totale voorraad van SOV, deze kunnen zij na vijf jaar na de lancering gebruiken. Dat kunnen zij doen na de 18 maanden durende pre-sale die nog ingepland moet worden.

Dittus: “Ons doel met deze munten is niet om te pumpen en te dumpen. Maar we zijn ook niet van plan om de munt te houden, omdat we geen intrinsieke interesse hebben in het vasthouden van munten van soevereine landen.”

Binnenkort mogelijk een pre-sale

Op dit moment is de overheid van de Marshalleilanden nog steeds in conclaaf of de eilandengroep de munt wel of niet moet gaan uitgeven. Geven zij groen licht, dan houdt de SOV Foundation een pre-sale in de komende maanden.

Peter Dittus, tevens voormalig secretaris-generaal van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), legt uit waarom de Marshalleilanden ervoor zal kiezen om de munt te lanceren.

Ten eerste wonen of studeren veel van de inwoners in de Verenigde Staten: “En zij geven veel geld uit, in beide richtingen, aan kinderen die studeren in het buitenland en aan de mensen die daar werken.”

“Het is daarnaast erg moeilijk en duur voor normale mensen om Western Union of MoneyGram te gebruiken.” SOV maakt gebruik van de blockchain van Algorand, waarmee transactiekosten verlaagd kunnen worden. Het versturen van internationale betalingen wordt daarmee goedkoper en eenvoudiger.

Geen eigen centrale bank

Zoals je eerder las in dit artikel, heeft de Marshalleilanden geen centrale bank. Daarmee is de eilandengroep sterk afhankelijk van Amerika. Een eigen cryptomunt geeft meer autonomie.

Het voortdurend bijdrukken van dollars door de Federal Reserve is “moeilijk te verzoenen met het functionerende financiële systeem van elk marktgebaseerd systeem,” aldus Dittus.

De SOV daarentegen zal zijn monetaire voorraad elk jaar met 4 procent verhogen, dat staat vastgelegd in de code. Daarmee is deze munt een “niet-inflatoire valuta, een alternatief voor bestaande fiatvaluta’s.” Mocht er toch iets onverwachts gebeuren, dan kan de eilandengroep nog altijd terugvallen op de Amerikaanse dollar.

IMF blijft voorzichtig

Het definitieve besluit van de Marshalleilanden kan worden beïnvloed door het oordeel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In 2018 waarschuwde het IMF in een rapport van maar liefst 58 pagina’s waarom de Marshalleilanden niet aan een nationale cryptocurrency moet beginnen.

Maar volgens Peter Dittus heeft deze waarschuwing geen gevolgen voor het uitgeven van een eigen munt: “Het advies was om voorzichtig te zijn, te zorgen dat je het volledig begrijpt voordat je doorgaat, dat je er bovenopzit en dat je zorgt dat je het aankan. Zorg ervoor dat je niet het slachtoffer wordt van halfbakken maatregelen en instituties.”

Voor Dittus is de Marshalleilanden een bijzonder experiment. Wanneer hij de SOV op de Marshalleilanden in werking krijgt, of als de overheid ervoor kiest om het te schrappen, vertelt Dittus aan Decrypt dat hij de onderliggende technologie naar kleine ontwikkelingslanden gaat brengen. Hij weigert te zeggen om welke landen het gaat, maar er zou genoeg interesse zijn.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.