Na Mastercard, wil ook Visa bitcoin integreren in betaaldienst

Als we de woorden van Visa CEO Al Kelly mogen geloven is de betalingsgigant voornemens om op korte termijn bitcoin te integreren in hun dienstverlening. De eerste stap voor het bedrijf is om klanten de mogelijkheid te geven om bitcoin te kopen. Daarnaast werkt Visa met enkele bitcoin wallets samen om de onmiddellijke conversie van bitcoin naar fiatgeld mogelijk te maken.

Met name dat laatste is interessant, want Visa faciliteert wereldwijd de betalingen voor meer dan 70 miljoen ondernemingen. Als het bedrijf het mogelijk maakt om bitcoin onmiddellijk om te zetten in fiatgeld en andersom, dan kan je straks bij al die winkeliers betalen met bitcoin.

Visa ziet ook toekomst in digitaal fiatgeld

Behalve het faciliteren van bitcoin aankopen en de verdere integratie van bitcoin in de dienstverlening van Visa, doet het bedrijf ook onderzoek naar digitale versies van fiatgeld. ‘We zien veel potentieel voor die munten om een nieuw betaalmiddel te worden en een katalysator voor opkomende markten,’ aldus Kelly. Verder geeft hij aan dat Visa momenteel met 35 partijen samenwerkt binnen de wereld van het digitale geld.

Het gaat hierbij om partnerships met onder andere BlockFi, het populaire cashback-platform Fold en Crypto.com. De laatste partij die aan het lijstje is toegevoegd is First Boulevard, welke door Visa is uitgekozen als partner voor het nieuwe crypto API programma. First Boulevard moet onderdeel worden van de technische infrastructuur die het mogelijk maakt om bitcoin te kopen en verkopen voor Visa-klanten.

Volgens Kelly hebben met name kleine bedrijven het zwaar te verduren tijdens de pandemie. Met de integratie van bitcoin hoopt Visa de kleinere partijen een steuntje in de rug te geven om de negatieve impact van de lockdowns en verloren inkomsten in te halen. ‘Het is tijd voor echte verandering, een wereld waarin iedereen onder dezelfde voorwaarden mag meedoen,’ ging de CEO van Visa verder.

Bitcoin als het nieuwe fundament voor de betaalindustrie

Dit is niet de eerste keer dat de CEO van Visa zich positief uitspreekt over bitcoin en de mogelijkheden die de cryptocurreny biedt om de wereld te verbeteren. Vorig jaar al gaf Kelly aan hij een groeiende rol voor digitaal geld voorzag op het netwerk van Visa. Nu zet het bedrijf dus serieuze stappen om bitcoin te integreren in de dienstverlening, maar Visa is zeker niet de enige betaalgigant die met bitcoin bezig is.

Gisteren kwam namelijk ook betalingsprovider Square met het nieuws naar buiten dat gebruikers elkaar binnen hun platform gratis bitcoin kunnen verzenden. Daarbij gaat het uiteraard niet om bitcoin transacties op de basislaag, de blockchain. Maar op een laag daarboven en dat is precies hoe bitcoin de komende jaren gaat schalen.

In principe kan de bitcoin blockchain maar 7 transacties per seconde verwerken en dat is natuurlijk niet genoeg om alle transacties ter wereld te faciliteren. Een veelgehoorde kritiek op bitcoin is dan ook dat het om die reden nooit als betaalmiddel kan fungeren. Visa, Square en de andere betalingsproviders die bezig zijn met vergelijkbare manieren om bitcoin in hun netwerken te integreren bewijzen het tegendeel. Bitcoin schaalt heel goed, alleen moeten en kunnen we niet verwachten dat alle transacties op de blockchain zullen plaatsvinden. Grote transacties en settlement transacties tussen grote partijen blijven waarschijnlijk op de blockchain, maar kleinere betalingen zullen verdwijnen in lagen bovenop die basislaag.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties