Mastercard vraagt patent aan voor verbeteren anonimiteit blockchaintransacties

Mastercard heeft een patent aangevraagd voor een manier om bitcoin transacties anoniemer te maken. Dit patent is terug te lezen op de website van US Patent en Trademark Office. Wat houdt dit patent in?

Bemiddelend adres

Het patent stelt een nieuwe manier voor om transacties af te handelen. Mastercard stelt voor om één of meerdere bemiddelende adressen te gebruiken bij transacties. Het is dan de bedoeling dat de verzender van de transactie minder zichtbaar is op de blockchain. Daar zijn dan voornamelijk de bemiddelende adressen te zien. Op die manier zijn transacties moeilijker terug te leiden naar één persoon.

Volgens Mastercard levert deze maatregel op dat er ‘weinig tot geen’ informatie te vinden zal zijn over de gebruiker achter de wallet. Dat zorgt vervolgens voor meer anonimiteit.

‘Blockchain is niet anoniem’

Waarom bedenkt Mastercard dit patent? Volgens de creditcardmaatschappij biedt de blockchain van bitcoin te weinig anonimiteit. Alle transacties zijn onveranderlijk en terug te leiden naar een individuele walletgebruiker.

Mastercard wil tegemoetkomen aan de wens van de gebruiker om anoniem te blijven. In het patent vertelt het bedrijf het volgende: ‘Analyse van blockchain data kan uiteindelijk persoonlijke informatie onthullen. Denk bijvoorbeeld aan interesses en koopgedrag.’

Mastercard eerder nog negatief

Het is interessant te zien dat Mastercard blockchain patenten aanvraagt. Eerder was de organisatie namelijk nog negatief ten opzichte van bitcoin en blockchain. In juli dit jaar noemde de CEO van Mastercard cryptocurrencies ‘troep’. Dit vanwege de beweeglijkheid van de koers en het onvermogen om te functioneren als betaalmiddel.

Niet als enige met privacy bezig

De creditcardmaatschappij is overigens niet de eerste partij die zich bezighoudt met blockhain en privacy. Zo bestaan er ook verschillende altcoins die privacy hoog in het vaandel hebben. Denk aan Zcash (ZEC) en Monero (XMR).

ZEC maakt bijvoorbeeld gebruik van Zero-knowledge-proof (ZKP) technologie. Dit is een alternatief op het consensus algoritme van bitcoin. Met deze methode leveren de verzender en ontvanger een ‘proof of validity’ aan. Zij bevestigen dan dat de transactie geldig is. Alle andere informatie blijft verborgen. Dat kan dan bijvoorbeeld om ontvangstadressen gaan.

Zelf het patent bekijken? Dat kan hier.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Privacy coin & token: Safex.io

    11 december 2018