Matchday! Spaar je straks Ajax en PSV spelers op de blockchain?

Het is matchday! Vandaag neemt regerend landskampioen PSV het op tegen Ajax. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, beide clubs strijden om het kampioenschap dit seizoen. Wie zal winnen?

Voetbal leeft in Nederland, dat zie je bijvoorbeeld aan het sparen van voetbalplaatjes bij de Albert Heijn. Maar wat als dit sparen ook via de blockchain kan? Daar is het Duitse Borussia Dortmund nu mee aan het experimenteren.  Door middel met een samenwerking met de applicatie SWAP kunnen fans straks van alles sparen van hun favoriete club.

SWAP is een applicatie van Fantastec, een startup gevestigd in Londen. Deze startup richt zich op het maken van technologische toepassingen voor sportclubs.

Handtekeningen en speciale video’s

Ben je fan van Borussia Dortmund? Dan kan je vanaf via een blockchain applicatie speciale fan collectibles sparen. Denk bijvoorbeeld aan handtekeningen van spelers, of exclusieve video’ s van de voetbalclub. Ook is het mogelijk om collectibles te delen met andere gebruikers van de applicatie.

Matthias Zerber van Borussia Dortmund legt de samenwerking uit: ‘Meer dan ooit willen fans interactie en betrokkenheid met het team en de spelers die zij volgen. SWAP is daarvoor een goede applicatie, voor voetbalfans over heel de wereld. Met deze technologie brengen we de liefhebber van het spelletje dichter bij het team.’

Blockchain in voetbal

Sinds vorig jaar zetten blockchain startups stevig in op het betaalde voetbal. Zo heeft de startup Socios.com bijvoorbeeld een samenwerking met het Italiaanse Juventus en het Franse Paris Saint Germain (PSG). Met de token van Socios kunnen fans van deze clubs stemmen op bepaalde beslissingen.

Blockchain kan ook van nut zijn bij het verkopen van (voetbal)tickets. Zo heeft de UEFA blockchain uitgeprobeerd voor het verkopen van tickets. Het doel van het experiment was om replica’s en vervalsingen van tickets te voorkomen. De UEFA zou dit hebben uitgeprobeerd voorafgaand aan de UEFA Super Cup finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.