Meer dan 62.000 crypto-handelaren geliquideerd tijdens koersval van bitcoin en ethereum

Bitcoin en ethereum hebben de afgelopen 24 uur enkele stevige tikken gehad. Tijdens deze dalingen verbrak bitcoin onder andere de belangrijke grens van 20.000 euro. Dat staat in schril contrast met de afgelopen week, die juist enorm bullish was voor de cryptomarkt. Bitcoin kende bijvoorbeeld de beste week sinds maart. De scherpe dalingen van de afgelopen uren liquideerden in totaal 62.000 crypto-handelaren die te optimistisch waren.

Bitcoin en ethereum in het rood

Bitcoin noteert voor de afgelopen 24 uur een min van 4,48 procent, terwijl er voor ethereum zelfs een min van 7,48 procent in de boeken staat. Daarmee heeft bitcoin op dit moment nog een market cap van ongeveer 376 miljard euro. Dit terwijl de grootste cryptocurrency van de markt in november nog een market cap van meer dan 1 biljoen euro mocht opschrijven.

Ook voor ethereum is de pijn groot. Nadat in november 2021 de hele ethereum-gemeenschap riep om de zogenaamde “flippening”, is daar nu geen sprake meer van. De flippening gaat over het inhalen van bitcoin door ethereum op het gebied van market cap. Inmiddels past de market cap van ethereum weer bijna driemaal in die van bitcoin. Vanaf de all-time high gemeten, staat ethereum zelfs op een min van 78,14 procent. De cijfers van bitcoin zijn op dat vlak niet heel veel beter.

Liquidatieregen op de cryptomarkt

In navolging van al deze negatieve prijsactie werden de afgelopen uren dus 62.000 handelaren geliquideerd. Samen waren die liquidaties volgens Coinglass goed voor een som van ongeveer 180 miljoen euro. Ethereum was wat de liquidaties betreft de grote leider, met ongeveer 62 miljoen euro aan liquidaties in 24 uur tijd. Ethereum wordt op de voet gevolgd door bitcoin met een totaal aan liquidaties van 59,95 miljoen euro. Solana valt bij de twee grootheden in het niet met een totale som van 3,42 miljoen euro aan liquidaties.

De voornaamste katalysator van alle bearish-prijsactie zijn de kelderende handelsvolumes, de verkoopdruk voor miners en de hoge verwachtingen omtrent toekomstige renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve. Het totale handelsvolume voor de cryptomarkt viel recent tot onder de 50 miljard euro. Waarmee we ongeveer 86 procent van de all-time high verwijderd zijn die in mei 2021 werd neergezet.

Miners bezwijken onder de druk

De koersdalingen van bitcoin, die ondertussen al maanden aanhouden, hebben de mining-industrie behoorlijk onder druk gezet. Zodanig dat veel miners hun reserves hebben moeten verkopen en daarmee de koers nog verder onder druk zetten. “Met het verliezen van de koers van 30.000 dollar (momenteel ongeveer 30.000 euro), zijn miners en lange-termijn holders onder grote stress komen te staan”, aldus Glassnode in hun nieuwe “The Week On-Chain” rapport.

Op het moment van staan staat 33 procent van de lange-termijn holders op een virtueel verlies. Glassnode kwalificeert lange-termijn holders als wallets die geen geschiedenis van verkopen hebben en hun bitcoin tenminste 155 dagen in bezit hebben. Statistisch gezien zijn dit volgens Glassnode entiteiten waarbij de kans klein is dat ze hun bitcoin verkopen. Op basis van een analyse van eerdere bearmarkten is volgens Glassnode meer druk op de lange-termijn holders nodig voordat we de ultieme bodem bereiken. Zij voorspellen dan ook nieuwe correcties voor bitcoin.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.