Meer zeggenschap en privacy? Verbind je bitcoin hardware wallet met een full node

De nieuwste update van Bitcoin Core, de software van Bitcoin, is er eentje om je vingers bij af te likken. Althans, als je een echte bitcoin nerd bent. Vanaf versie 0.18.0 is het namelijk mogelijk om je hardware wallet te verbinden met een bitcoin full node.

Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarmee je cryptomunten zoals bitcoin kan ontvangen, verzenden en beheren. Met een full node maak je jouw computer een knooppunt in het bitcoin netwerk. Een full node verifieert transacties op de blockchain, en kijkt bijvoorbeeld of je jouw bitcoin niet dubbel uitgeeft. Met een combinatie van een hardware wallet en een full node ben je écht helemaal in het beheer van je eigen bitcoin.

In eerste instantie alleen in command-line

De Nederlandse Bitcoin Core ontwikkelaar Wladimir van der Laan heeft de leiding over de upgrade naar Bitcoin 0.18.0. Hij vertelt dat dit een van de functies is waar hij al geruime tijd het meest enthousiast over is.

In het begin kan je een full node alleen combineren met je hardware wallet in een command-line-interface. Dat houdt in dat je nog steeds flink wat technische kennis nodig hebt. Maar het is in ieder geval een stap vooruit.

In de toekomst moet dit proces in combinatie met een hardware wallet makkelijker worden. Zonder hardware wallet is het nu al makkelijk om een bitcoin full node te draaien. Dat kan bijvoorbeeld met de Casa Node, een fysiek apparaat die je kan aansluiten op je computer. Het enige wat je nodig hebt is een computer met een stabiele internetverbinding, het apparaat doet de rest.

Waarom een bitcoin full node draaien?

Wil je een transactie versturen op het bitcoin netwerk? Dan maak je gebruik van een bitcoin wallet. Deze wallet maakt verbinding met een bitcoin full node, een knooppunt in het bitcoin netwerk dus. Tenzij je zelf een node draait gaat het om een bitcoin full node van een andere partij.

Je vertrouwt dus eigenlijk altijd erop dat iemand anders je financiële data controleert. Maar wat als je dit je eigen computer laat doen? In dat geval heb je pas écht de zeggenschap over je bitcoins. Sommige ontwikkelaars gaan zelfs zo ver dat het gebruik van bitcoin zonder een eigen full node geen echte bitcoin gebruiker is.

Ook zorgt een bitcoin node voor meer privacy. De wallet software die normaal met een hardware wallet mee geleverd wordt geeft je adressen aan een externe server. De full node kan deze wallet software vervangen, waardoor gebruikers weer privacy krijgen.

“Uiteindelijk gaat het om de wisselwerking tussen gemak en vertrouwen,” vertelde Bitcoin Core ontwikkelaar Samuel Dobson.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.