Meerderheid netwerk gebruikt SegWit

SegWit is een upgrade voor het bitcoinprotol. Deze update is vorig jaar geïntroduceerd. En met groot succes, inmiddels gebruikt meer dan 54% van het netwerk SegWit. Het gebruik van SegWit is namelijk optioneel. Bij het aanmaken van een wallet kan het zijn dat je zelf moet kiezen of je gebruik wil maken van SegWit.

Het gebruik van SegWit is sinds de invoering in 2017 flink toegenomen

Wat is SegWit?

SegWit is dus de afkorting voor Segregated Wittness, vrij vertaald gescheiden getuige. Dit slaat op de handtekening die bij elke transactie in een blok wordt meegestuurd. Die handtekening is deel van dit transactieblok en neemt in die zin bytes in. Het doel van SegWit is om efficiënter om te gaan met de grootte van een transactie.

Dat zit zo: een blok op de blockchain is 1 MB. Daarvan is een deel gereserveerd voor zogenaamde overhead. De handtekening valt in die overhead. De rest van die 1 MB bestaat uit informatie over de transactie zelf.

Wat SegWit doet is die overhead uit het blok halen. Zo is er extra ruimte voor meer data over de transacties zelf. Ofwel, in theorie passen er zo meer transacties in één blok. De verwachting is dat dit ook zorgt dat de transactiekosten lager kunnen worden.

Maar wat gebeurt er dan met die overhead? Die wordt als een soort extended blok toegevoegd,

Daarnaast zorgt SegWit ervoor dat transactie-ID’s niet meer achteraf gewijzigd kunnen worden. Het wijzigen van transactie-ID’s was een groot probleem voor het Lightning Netwerk. Sinds SegWit is gelanceerd neemt de ontwikkeling van het Lightning Netwerk snel toe.

Controverse rondom SegWit

Niet iedereen is het eens met de veranderingen die zijn doorgevoerd met Segwit. Bitmain, de grootste mining hardware fabrikant, is tegen SegWit. Een mogelijke verklaring zou zijn dat het komt doordat SegWit Bitmain’s “ASICBoost” software breekt. Met de ASICBoost software is het mogelijk om dertig procent sneller te minen dan de competitie.

Mede omdat SegWit deze ASICBoost niet ondersteunt en vanwege het meningsverschil over het vergroten van de blokgrootte, kozen Bitmain en anderen ervoor om zich vooral op Bitcoin Cash te focussen.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.