Categories: Bitcoin nieuws

Wat is de juiste spelling? Cryptocurrency’s of cryptocurrencies?

Schrijven over bitcoin en crypto brengt wat moeilijkheden met zich mee. Niet alleen de industrie staat nog in de kinderschoenen, ook het taalgebruik en cryptowoorden (<< rood gekarteld streepje) zijn nog volop in ontwikkeling. Nog een moeilijkheid is dat de meeste woorden leenwoorden uit de Engelse taal zijn. En dan hebben we het nog niet eens over de memes gehad.

Ohh de memes. Welke serieuze schrijver schrijft nou minimaal eens per week termen als HODL? In hoofdletters ook nog.

Meervoud van cryptocurrency

Maar hoe schrijf je het meervoud van cryptocurrency in correct Nederlands? Als je op Google zoekt naar cryptocurrency’s dan krijg je de volgende suggestie te zien:

Google heeft een duidelijke voorkeur voor cryptocurrencies. Ook bij ons op kantoor is deze discussie tijdens de lunch vaak genoeg gevoerd en heeft de meerderheid een voorkeur voor cryptocurrencies. Supersterke en hyper rationele argumenten worden aangedragen:

  • Traditie!
  • Dit klinkt beter!
  • Ik krijg jeuk van hoe jij het schrijft
  • Zo hebben we het altijd gedaan!
  • Laat me met rust, ik eet een bammetje!

Om deze discussie voor eens en voor altijd te beslechten, hebben wij hulp gevraagd aan het Genootschap Onze Taal. Deze stichting wordt als toonaangevend gezien als het gaat om de Nederlandse taal. Op hun website staat het volgende:


Wat is het meervoud van baby: baby’s of babies?

Het juiste meervoud is baby’s.

Woorden die eindigen op een y (met daarvoor een medeklinker) krijgen in het meervoud een apostrof plus s. Het maakt hierbij niet uit of de y als een ‘ie’ (zoals in baby) of als een ‘ai’ (zoals in reply) wordt uitgesproken. De ‘Engelse’ meervoudsvorm met -ies (babies, hobbies, lollies, etc.) is in het Nederlands niet juist.

Voor verkleinvormen geldt overigens hetzelfde: na een y (met daarvoor een medeklinker) aan het eind van een woord komt een apostrof en dan de uitgang -tje: baby’tje, lolly’tje, whisky’tje, enz.


Juiste manier is cryptocurrency’s

Vervang baby met cryptocurrency en de juiste schrijfwijze is cryptocurrency’s. En op veler verzoek (ok, alleen die van mij) heeft Onze Taal dit ook toegevoegd aan hun lijst met voorbeelden. Zo kan het dat cryptocurrency’s tussen pareltjes als crashtestdummy’s en dandy’s staat.

Dus mocht je ergens het woord cryptocurrencies tegen komen op het internet, laat de schrijver van het artikel dan weten dat dit absoluut tegen alle regels indruist. Wij van BTC Direct zijn voor behoud van goed Nederlands taalgebruik. Het foute woord cryptocurrencies zal je dan ook niet op onze site vinden. Tenzij je ons gaat factchecken en in de zoekbalk zoekt op cryptocurrencies. Dan wel.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

Bitcoin: It’s over 9000! Of nog even niet?

Het gaat goed met de bitcoin koers. Vanaf 3 januari is bitcoin met meer dan 30 procent gestegen. Vandaag werd…

5 minuten ago

IMF noemt digitale currency’s één van prioriteiten voor 2020

In onderstaande videoboodschap somt econome Kristalina Georgieva de prioriteiten van het Internationaal Monetair Fonds voor 2020 op. Al deze doelen moeten…

6 uur ago

Binance werkt samen met Yahoo om Japan te veroveren

De grootste cryptobeurs van de wereld wordt alleen maar groter. Binance heeft namelijk twee belangrijke partnerschappen gesloten met dochterondernemingen van…

7 uur ago

Met Zcash kan je nu anoniem transacties uitvoeren op Android en iPhone

Een nieuwe update in het ecosysteem van Zcash maakt het mogelijk dat je nu afgeschermde transacties op mobiele apparaten van Apple…

7 uur ago

Drukke dinsdag: 25 miljard dollar aan bitcoin futures verhandeld

Dinsdag was een mooie dag voor bitcoin, de koers steeg met ruim tien procent. Op cryptocurrency beurzen is er voor…

1 dag ago

FOIN token daalt met 99 procent, wat is er aan de hand?

Van 3.300 dollar naar 32 dollar in een paar uur tijd, dat overkwam investeerders van FOIN token. Het klinkt als…

1 dag ago