Wie hebben de meeste bitcoin, jongeren of veteranen?

De analisten van Glassnode schrijven wekelijks een verslag over de bitcoin blockchain, deze week schrijven ze dat 22 procent van alle bitcoins in handen is van investeerders die tussen 2016 en 2019 hebben geïnvesteerd.

In het verslag merkt de denktank op dat de cryptomarkt als geheel zich in een smal handelsbereik begeeft. Dit concluderen ze door te kijken naar het sentiment en volatiliteit (beweeglijkheid van de koers).

Hebben jonkies of veteranen meeste bitcoins?

Een interessante grafiek die ze deze keer uitlichten is HODL waves, dit toont de verhouding tussen het aantal bitcoin en de ‘leeftijd’ van investeerders.

Bron: Glassnode

  • Houders van 2 jaar tot 3 jaar verzamelden zich in de bearmarkt van eind 2018 tot de piek van 2019. Deze investeerders hebben momenteel 9,8% van het aanbod in handen.
  • Sinds maart 2020 is 5,2% van het circulerende aanbod ‘gerijpt’ van de 2y-3y-band naar de 3y-5y-band.
  • Houders van 3 tot 5 jaar verzameld tussen juli 2016 en juli 2018, en vertegenwoordigen dus de kopers van de bullmarkt van de laatste cycli. Deze groep blijft groeien en vertegenwoordigt nu 13,1% van het aanbod. Deze investeerders kochten tussen 640 en de vorige ATH van 20.000 dollar en hebben veel volatiliteit doorstaan.
  • Munten in de leeftijd van 6 tot 12 maanden zijn in deze cyclus gekocht door kopers op de bullmarkt, zij hebben nu 9% van de muntvoorraad in handen. Deze leeftijdscategorie is vanaf begin april opmerkelijk aan het toenemen, wat aangeeft dat een groot deel van de kopers van nov-december 2020 hun munten niet hebben uitgegeven.

Waarom is dit belangrijk? De evolutie van deze HODL waves in de komende drie maanden kan laten zien hoeveel van de eerste institutionele investeerders hun bitcoin vasthouden of verkopen.

Stilte voor de storm

De afgelopen week open de bitcoin koers met 35.128 dollar, maar daalde naar een dieptepunt van 32.227 dollar. Dat is een swing voor mieren. Volgens Glassnode betekent deze trend de stilte voor de storm. Dit komt doordat er weinig activiteit zichtbaar is in on-chain statistieken en de afgeleide indicatoren.

Herstel rekenkracht

Het rapport gaat ook in op de rekenkracht op het netwerk van Bitcoin. Op het hoogtepunt zou de rekenkracht met 55% afnemen, maar dit herstelde zich snel naar ongeveer 39%.

‘En als dit niveau aanhoudt en representatief is, komt er een hashkracht van ongeveer 29% terug in het netwerk. Dit kan verband houden met Chinese miners die hun apparatuur met succes hebben verplaatst, en met eerder verouderde apparatuur die is afgestoft en een nieuw leven is ingeblazen.’

Weer minder coins op beurzen

Wij schreven in 2020 en het eerste kwartaal van 2021 vaak dat er steeds minder coins op beurzen beschikbaar zijn. Veel hiervan werden opgekocht door Grayscale voor hun GBTC fonds, of verzameld door instellingen. Dit bleek uit een aanhoudende uitstroom bij beurzen.

In mei keerde deze trend dramatisch om toen een stortvloed aan bitcoins naar beurzen werden gestuurd, de koers daalde vanaf dat moment met 50%. De afgelopen twee weken lijkt er een ommekeer te zijn, gemiddeld neemt het aantal bitcoins op beurzen met 2 duizend per dag af.

Bron: Glassnode


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.