Meme coin-maker leert duizenden een lesje over crypto zwendel
Zowat iedere zinloze cryptocurrency met een Twitter-account kan duizenden potentiële crypto-investeerders bekoren. Zelfs zodanig dat alle redelijkheid het raam uit gaat en de hebzucht het boven alles wint. Een Kroatische Solana-ontwikkelaar was hier helemaal klaar mee en bedacht een ludieke actie om aandacht te vragen voor dit fenomeen.
Sociaal experiment legt hebzucht pijnlijk bloot
In de afgelopen week nam een sociaal experiment genaamd ‘GREED’ een loopje met duizenden aspirant-speculanten op de Solana-blockchain. Want in plaats van winst op een pompende meme coin, ontvingen zij een flinke portie openbare schaamte.
Een ontwikkelaar uit de Solana-community genaamd ‘Voshy’ zag de ene na de andere waardeloze hype-token gelanceerd worden, waar telkens weer duizenden investeerders blind op indoken. Hij plaatste een ironische tweet over een fictieve nieuwe cryptomunt, met de bedoeling om iedereen die erop reageerde te wijzen op het belang van goede research voor je een investering doet. De tweet leverde hem echter duizenden serieuze volgers op. Daarop besloot hij al deze mensen een lesje te leren en zette zijn verhaal over de fictieve munt $GREED voort.
Een kostbare airdrop
Achter de schermen begon Voshy met het bouwen van GREED. Hij bouwde een bevriezingsmechanisme in om te voorkomen dat houders daadwerkelijk iets uit hun wallets zouden kunnen verplaatsen. Hierdoor werd speculatie onmogelijk. Hij werkte samen met ontwikkelaars Marcos Collado Martín en Petar Podbreznicki, een werknemer van Voshy’s cryptoadviesbedrijf, BlastCtrl.
Om GREED te verkrijgen, gaven uiteindelijk meer dan 43.000 Twitteraars Voshy toestemming om namens hen te kunnen tweeten via hun eigen account. Nog eens 55.306 wallets ondertekenden een opzettelijk verdacht uitziende transactie, die in theorie hun wallets had kunnen leeghalen. Vlak na de uiteindelijke ‘airdrop’ verscheen er op alle overgedragen Twitter-accounts een niet mis te verstane boodschap over het gevaar van blind investeren en het zomaar overdragen van gegevens.
De aantrekkingskracht van meme coin pre-sales
Een zogeheten “pre-sale” is een manier waarop speculanten proberen geld te verdienen met meme coins. Door een token te kopen voordat deze breed wordt verspreid, hopen ze mee te liften op de aanvankelijke prijsstijging en deze vervolgens te verkopen voor winst. Ze zijn vaak bereid grof geld te betalen voor hun GREED; Voshy zei dat hij aanbiedingen kreeg voor zijn niet-bestaande token die opliepen tot zeven cijfers. “Niemand vroeg me wat de token was of wat het zou worden. Iedereen gooide gewoon een bedrag eruit dat ze meteen klaar waren om naar me te sturen,” zei Voshy.
Geen zwendel, maar een waardevolle les
De maker van het GREED-experiment had niet de intentie om het geld van de hebberige investeerders te stelen. Dat was in de praktijk niet eens mogelijk, omdat hij deze functie nooit had ingebouwd in zijn project.
In een interview met CoinDesk zei Voshy dat hij crypto-handelaren een les wil leren. Een les die zich richt op internetbeveiliging – met misschien ook een vleugje moraliteit en gezond verstand. Het project heette natuurlijk niet voor niets ‘GREED’ (hebzucht).
Voshy heeft plannen om door te gaan met het tweeten van waarschuwingen over hebzucht vanuit de accounts van mensen die hem daartoe gemachtigd hebben. Hij verspreidt daarnaast ook informatie over het intrekken van machtigingen en moedigt andere mensen aan hetzelfde te doen. “Ik heb altijd het gevoel dat als ik de kans heb om ze iets te leren, misschien op zijn minst een paar mensen ervan profiteren en ik denk dat het de moeite waard is. En mensen zeiden tegen me dat ik hiervoor veel haat zou krijgen en dat mensen me nooit zouden vergeven. Tot nu toe gaat het goed. Iedereen vindt het geweldig.”